• Jazykový kvet

        • 25.04.2024

          Traja žiaci našej školy sa zúčastnili krajského semifinálového kola recitačnej súťaže v cudzom jazyku Jazykový kvet. Bruno Bartfay, žiak 4. ročníka, súťažil v kategórii mladších žiakov. Adam Tapfer z 5. ročníka a Dominik Štrba zo 6. ročníka zabojovali v kategórii starších žiakov. Všetci traja chlapci sa naučili náročné texty v anglickom jazyku a hoci nepostúpili do ďalšieho kola, patrí im obdiv a uznanie za usilovnú a vytrvalú prípravu, ktorá ich stála viac než pár poobedí strávených s knihou v rukách.

      • Deň bez školskej tašky
        • Deň bez školskej tašky

        • Na piatok 3.5. 2024 sme si pre Vás, milí žiaci, pripravili No backpack day, po našom Všetko len nie taška.

          Vašou úlohou je nechať v tento deň školské tašky a školské batohy doma a vymyslieť originálne nápady, ako si do školy priniesť školské pomôcky. Už sa nevieme dočkať, čo namiesto tašky vymyslíte. Očakávame Vašu kreativitu, pretože budete mať určite skvelé nápady.

          Áno, znie to bláznivo, no má to aj hlbší význam.
          Zábavnou formou si chceme pripomenúť, že nie každý žiak na našej planéte má prístup k vzdelaniu. V rôznych kútoch sveta nie je pre školopovinné deti samozrejmosťou vlastniť krásnu školskú tašku a v nej mať každé ráno pripravené učebnice, zošity, štýlový peračník a moderné prezuvky. Mnohé deti musia denne dlhé hodiny kráčať do školy pešo a svoje skromné učebné pomôcky si nesú so sebou “iba tak” v rukách.

          Milí žiaci!
          Keď si budete každý deň baliť do školy do Vašej krásnej školskej tašky učebnice, myslite aj na deti, ktoré takúto možnosť nemajú a vždy keď bude na to príležitosť, pokúste sa im aspoň trochu pomôcť.

        • Mláďatká

        • 19.04.2024

          Poznám jeden veľký dvor,

          plno mláďat žije v ňom.

          Húsatká i kuriatka,

          kŕmi Hanka i Radka.

          Sú to naše spolužiačky,

          starajú sa aj o mačky.

          A majú veľa sliepočiek,

          zopár kačíc stráži aj ich pes.

          Holúbky nám hrkútali,

          že v piatok ráno sa prasiatka narodili. 

          Všetko zaujímavé sme si obzreli,

          i gazdinej vajíčka do košíčka nazbierali.

          A po namáhavej práci

          dostali syry tretiaci i prváci. 

          Ďakujeme Balážovcom za prijatie na ich dvore, prídeme zas, keď budú mať opäť niečo nové.

          FOTO

        • Robiť ťažké veci

        • Duchovná obnova deviatakov

          19.04.2024

          V piatok 19. apríla 2024 strávili deviataci spolu so sestrou Zdenkou na triednej duchovnej obnove. Už názov obnovy napovedá, že to nebola jednoduchá téma. Sestra Zdenka im postupne ukázala, že ak chcú v živote rásť a napredovať, je nevyhnutné vyjsť zo svojej zóny komfortu a robiť aj veci, ktoré nie sú úplne jednoduché a vyžadujú si často aj veľkú dávku odhodlania a najmä odvahy. Vysvetlila im, že odvaha neznamená nemať strach, ale dokázať mu čeliť a prekonávať ho. Deviataci si vyskúšali takéto prekonávanie seba samého, skúsili si, že niekedy je ťažké vedieť aj správne spolupracovať. Tiež sa navzájom pozdieľali so svojimi doterajšími obavami a strachmi, a s tým, ako sa im ich podarilo zvládnuť. Záver duchovnej obnovy patril stretnutiu so sviatostným Ježišom, najskôr vo svätej spovedi a potom počas svätej omše, ktorú odslúžil pán kaplán Michal Sandánus. Ďakujem sestre Zdenke, že prišla medzi nás a dodala nám aj trochu inšpirácie a odvahy "robiť ťažké veci". 

          FOTO

      • Zber papiera
        • Zber papiera

        • Vážení rodičia, milí žiaci, od 19.4.2024 do 30.4.2024 prebieha na našej škole ZBER PAPIERA.
          Odvážený a zviazaný papier môžete priniesť počas celého týždňa, najlepšie v dopoludňajších hodinách. 
          Prosíme, aby ste kartón do zberu nedávali! 

          Žiaci, ktorí nazbierajú najviac papiera, dostanú sladkú odmenu. 


          Víťazná trieda vyhrá týždeň bez domácich úloh.

        • Púť do VELEHRADU

        • Oznamujeme všetkým záujemcom, že kapacita autobusu na školskú púť na Velehrad   je naplnená.

          Je možné  prihlásiť  sa už len ako náhradník. 

      • Oznam
        • Oznam

        • Riaditeľka ZŠ A. Kmeťa v Žarnovici

          v súlade so zákonom 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov, podľa § 150 odsek 5 a v súlade s § 3 ods. 10 vyhlášky č. 231/2009 Z.z. o podrobnostiach o organizácii školského roka 

          oznamuje, že dňa 17. apríla 2024 (streda) udeľuje žiakom riaditeľské voľno.

          Žiaci, ktorí chodia na obedy, sú v tento deň automaticky odhlásení zo stravy. 

          V tento deň nebude v prevádzke ani ŠKD.

          Vyučovanie pokračuje vo štvrtok 18. apríla 2024.

        • Jarná polievka

        • 11.04.2024

          Produkty zo školského ovocia, ktoré dostávame v škole, vieme okrem zjedenia či vzatia si domov, využiť aj inak. Napríklad: na hodine matematiky precvičiť násobilku s hráškom, či uvariť si zeleninovú polievočku s haluškami, alebo pripraviť jabĺčkovo - mrkvový dezert s piškótami a hrozienkami, ochutený citrónovou šťavou. K tomu patrí i patričná príprava, varenie, prestieranie a konečné upratanie si po sebe. Učenie pre život, učenie hrou, má svoje výhody presahujúce klasickú výučbu.

          FOTO

        • Jarné kreslenie

        • 09.04.2024

          Hodina výtvarnej výchovy v prítomnosti jarných lúčov slniečka vytiahla tretiakov a štvrtákov na školský dvor. Kreslenie objektov, ktoré upútali žiakov, bolo zaujímavé, inšpiratívne a netradičné. Niektorí žiaci využili i farby prírody a zistili, že taká púpava zanechá na papieri veľmi peknú stopu. Hodina sa im páčila a rýchlo ubehla.

          FOTO

        • Slávnosť Nedele Božieho milosrdenstva

        • 08.04.2024

          Druhá veľkonočná nedeľa je už tradične sviatkom nielen našej školskej kaplnky, ale aj celej našej školy. Je to sviatok Nedele Božieho milosrdenstva. Tentokrát sme ho oslávili spoločne so žiakmi v pondelok. Samozrejme, že medzi nás zavítali aj naši verní priaznivci a rodinní príslušníci, ktorí mali v toto pondelkové dopoludnie voľno a pridali sa tak k našej oslave.

          V dopoludňajších hodinách sme si so žiakmi bližšie priblížili život sv. Faustíny,  históriu a význam sviatku Božieho milosrdenstva. Potom sme sa spoločne modlili Korunku Božieho milosrdenstva a po nej sme slávili svätú omšu, ktorú nám odslúžil pán kaplán Michal Sandánus. 

          Buďme vďační za tento nesmierny dar jeho lásky a milosrdenstva, ktorý si často ani nevieme predstaviť, či uvedomiť. Dnešný deň nám mal opäť pripomenúť jeho veľkú hodnotu a obrovské milosti z neho prameniace. Bohu vďaka. 

          FOTO

        • Zápis do 1. ročníka

        • 04.04.2024

          4. apríl 2024 bol dňom D – bol totiž dňom, keď prišli rodičia so svojimi deťmi predškolákmi do našej školy na slávnostný zápis do prvého ročníka.

          Tento rok nás zápisom sprevádzala „Včielka Maja“ a deti za pomoci žabky, motýlika, myšky plnili rôzne úlohy. Pani učiteľky zisťovali úroveň rečových a komunikačných schopností dieťaťa, úroveň kreslenia jednoduchých tvarov a postavy so všetkými znakmi, poznanie základných farieb, počítanie predmetov do päť, orientáciu v priestore, pojmy vpravo, vľavo, hore, dole, recitovanie básne alebo spievanie piesne ako aj celkovú telesnú, psychickú a sociálnu vyspelosť dieťaťa a jeho motorické schopnosti. Na záver ich Včielka Maja odmenila veselou včielkou a na pamiatku si odniesli pamätný list a ďalšie milé darčeky.

          Žiaci zvládli zápis do školy bez problémov, mali radosť z darčekov a ich rodičia boli určite na ich výkony hrdí.

          My sa už teraz tešíme na to, že sa spolu stretneme 2. septembra pri bráne našej školy, keď nastane ich veľký deň – prvý deň v škole.

          FOTO

      • Slávnostný deň
        • Slávnostný deň

        • V pondelok 8. 4. 2024 slávime sv. omšu zo sviatku Nedele Božieho milosrdenstva, ktorému je zasvätená naša školská kaplnka.

          Počas tohto dňa si bližšie pripomenieme vznik a význam tohto sviatku.

          Vyučovanie v tento deň pre všetky ročníky končí o 12,15 hod. 

          Bližšie informácie sa dozviete od vašich triednych učiteľov.

        • Literárna beseda

        • 04.04.2024

          Dnes sme v našej škole privítali spisovateľku Zdenku Lacikovú, ktorá tvorí básne pre deti. V priebehu 24 rokov napísala 18 kníh, z ktorých niektoré dokonca sama ilustrovala. Dozvedeli sme sa, že jej korene siahajú do Žarnovickej Huty, kde sa narodila jej mama.

          Žiaci so záujmom počúvali o tom, ako vznikajú jej básne,čo ju inšpiruje, ako a prečo začala písať poéziu.

          Ochotne im odpovedala na všetky zvedavé otázky a prečítala im niektoré zo svojich básní. Na záver s úsmevom rozdávala autogramy na podpiskarty a písala venovania do kníh, ktoré sme si mohli kúpiť.

          Ďakujeme jej, že si našla čas, prišla medzi nás a my sme mohli spoznať ďalšieho zaujímavého človeka.

      • Svätá omša pri príležitosti Nedele Božieho Milosrdenstva
        • Svätá omša pri príležitosti Nedele Božieho Milosrdenstva

        • Pozývame Vás na spoločné slávenie sv. omše v pondelok 8.4.2024 o 10:30 hod. v priestoroch našej školy.

          O 10:30 sa budeme modliť Korunku Božieho Milosrdenstva a o 10:45 bude sv. omša.

          Tešíme sa na vytvorenie spoločenstva okolo Eucharistického Ježiša. 

          Radi Vás privítame medzi nami.

        • Vážení rodičia budúcich prváčikov.

        • Tešíme sa, že sa stretneme na zápise do 1. ročníka.

          Chceme Vás ubezpečiť, že 1. triedu určite otvoríme a v žiadnom prípade sa neplánujeme spájať so špeciálnou základnou školou. Toto by ani nebolo možné, lebo každá škola máme iného zriaďovateľa.

          Vedenie ZŠ A. Kmeťa v Žarnovici

        • Marcové úspechy

        • 29.03.2024

          Našim žiakom sa venujeme a podporujeme ich v rozvíjaní ich schopností. Aj preto sa pravidelne zúčastňujú rôznych súťaží - či už vedomostných, recitačných, umeleckých alebo športových. V mesiaci marec sme sa do niektorých tiež zapojili a zožali sme aj niekoľko pekných umiestnení.

          GEOGRAFICKÁ OLYMPIÁDA – v nej nás reprezentovali traja žiaci v dvoch kategóriách: Adam Tapfer a Júlia Majerčíková z 5. ročníka a Dominik Štrba zo 6. ročníka. V okresnom kole sa Julka umiestnila na výbornom 2. mieste.

          SUPER FLORBAL Pohár dievčat ZŠ – hoci sa v tejto športovej súťaži naše dievčatá popasovali iba s dvoma súpermi, skončili na peknom 2. mieste.

          VESMÍR OČAMI DETÍ – v tejto výtvarnej súťaži boli zapojení viacerí žiaci našej školy; z nich najúspešnejšia bola Radka Balážová z 1. ročníka, ktorá sa vo svojej kategórii prebojovala do celoslovenského kola.

          HVIEZDOSLAVOV KUBÍN – v okresnom kole tejto recitačnej súťaže sme mali až troch úspešných žiakov. V I. kategórii – próze sa na 3. mieste umiestnil žiak 4. ročníka Richard Rajnoha a 2. miesto vybojovala jeho spolužiačka Barborka Eliška Cabáneková. V tej istej kategórii v poézii získala naša piatačka Júlia Majerčíková 3. miesto.

          Všetkým našim žiakom blahoželáme a sme na nich veľmi hrdí. Ďakujeme im za reprezentáciu našej školy a prajeme im a aj ostatným, ktorých súťaže ešte len čakajú, veľa úspechov.

    • Kontakty

      • Základná škola Andreja Kmeťa
      • +421 45 6812956
      • Andreja Sládkoviča 24 96681 Žarnovica Slovakia
      • 17060354
      • Mgr. Jana Tabernausová (RŠ)
      • Mgr. Jana Šlosiariková (ZRŠ)
      • Ing. Zuzana Beňovská (ekonom.zaakzc@gmail.com)
      • Dana Sitárová (sekretariát)
      • E0006582261
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje