• Čo šepká les 2023

        • Tak ako po minulé roky, aj tento rok sa naše žiačky 19. júna 2023 zúčastnili prírodovednej súťaže „Čo šepká les“, ktorá sa konala v Múzeu vo Svätom Antone. Napriek tomu, že sa nám nepodarilo získať umiestnenie, odniesli sme si veľké množstvo zážitkov a vedomostí. V rámci súťaže žiačky prešli desať stanovíšť. Jednou z úloh bol zážitok z lesa, ktorý si žiačky museli dopredu pripraviť a hotový priniesť na súťaž. Okrem toho si zasadili stromček, postavili vtáčiu búdku, či vyskúšali streľbu na laserovej strelnici. Z vedomostných stanovíšť prešli testom zameraným na pohoria, ktoré nás obklopujú, poznávaním drevín, stôp, zvukov a samotných živočíchov. Hoci je to náročná súťaž, ktorá si vyžaduje dlhú prípravu, žiačky to zvládli perfektne a tešia sa na budúci rok.

          FOTO

        • Žarnovická florbalová liga

        • V stredu 21. júna 2023 sa naši žiaci zúčastnili posledného 3. kola žarnovickej florbalovej ligy. Po predošlých dvoch kolách im patrilo priebežné tretie miesto, ktoré sa im podarilo v stredu udržať. Dokonca zohrali vyrovnané zápasy aj s prvými dvomi tímami. Vďaka svojej snahe a súhre si mohli na záver ligy prebrať bronzové medaily. K výsledku im gratulujeme a už teraz sa tešíme na ďalší ročník tejto súťaže.

        • Ďakujeme

        • SOŠ Žarnovica, ktorá nám vďaka firme Neuman Aluminium v Žarnovici darovala 3D - tlačiareň. 

        • Beseda so včelárom

        • Vo štvrtok 15. júna 2023 k nám zavítal pán včelár Marián Baláž, aby nám priblížil život včiel. Žiaci sa dozvedeli informácie o živote a práci usilovných včielok. Pán včelár im vysvetlil, akú veľmi dôležitú úlohu zohrávajú včely v prírode. Na vlastné oči si žiaci mohli pozrieť prenosný úľ so živými včelami, v ktorom sa ukrývala aj samotná kráľovná. Taktiež si mohli popozerať pomôcky, ktoré včelár pri svojej práci používa a vyskúšať si oblečenie včelára. Najviac ich však bavila ochutnávka sladkého a chutného medu priamo z plástu.

          Ďakujeme za tento zážitok a tešíme sa na ďalšie stretnutie.

          FOTO

           

        • Oznam

        • Riaditeľka Základnej školy Andreja Kmeťa v Žarnovici v zmysle § 150 ods. 5 zákona NR SR  č. 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní v znení neskorších predpisov informuje o udelení

          riaditeľského voľna pre 1. až  9. ročník  dňa 16.6.2023 z organizačných dôvodov.

          Všetci žiaci sú v tento deň odhlásení z obeda.

        • OŽZ a turistika na Gabrielku

        • Po upršanom týždni sme naštartovali turistické topánky a tenisky a vybrali sme sa na menšiu túru. Keďže horské cesty sú plné blata, vymenili sme ich tentokrát za asfaltku. Našim cieľom bola studnička Gabrielka vo Voznici. Po rovinke pri diaľnici, cez "hojdací" most, cez Voznicu až do lesa. Slnečné úseky vystriedal príjemný chládok a v cieli nás čakalo príjemné osvieženie pri prameni. Cesta späť už bola trochu náročnejšia, pretože sa k nám pridala aj únava, ale všetci nakoniec túto trasu pokorili. A navyše sa môžu hrdo pochváliť tým, že majú v nohách vyše 15 km. 

          FOTO

        • Obhajoba absolventských prác

        • Naši deviataci pomaly končia svoj posledný školský rok na základnej škole a o onedlho sa z nich stanú absolventi. Jedným z dôležitých krokov pre dosiahnutie tohto statusu je aj vypracovanie a odprezentovanie absolventskej práce pred svojimi spolužiakmi, učiteľmi, rodičmi a pozvanými hosťami. Vo štvrtok 8. júna 2023 nastal ten deň, keď túto svoju snahu a úsilie zavŕšili, a všetkým nám predviedli, čo v nich je. Preukázali svoje vedomosti, zručnosti, schopnosti, talenty a záľuby. Pri výbere tém sa riadili tým, čo je im blízke a čomu sa mnohí z nich aj aktívne venujú. Hoci každý prežíval viac či menej aj trému, zvládli svoju úlohu výborne a my môžeme opäť smelo skonštatovať, že máme naozaj šikovných žiakov. 

          Sme na nich veľmi hrdí, blahoželáme im a prajeme im, aby sa im v ďalšom živote úspešne darilo napĺňať ich ambície.

          FOTO

        • EXKURZIA

        • Čistička odpadových vôd Banská Bystrica - Rakytovce

          V pondelok 5. 6. 2023 sme strávili dopoludnie v čističke odpadových vôd v Banskej Bystrici v časti Rakytovce. Najskôr sme sa dozvedeli niečo o biodiverzite v areáli ČOV-ky. Biodiverzita je rozmanitosť druhov či už rastlín alebo živočíchov na zemi. V areáli čističky dobudovali vtáčie búdky pre belorítky, avšak nachádzajú sa tu búdky aj pre netopiere či plchy. Okrem toho sme mohli vidieť motýlie lúky, hotely pre hmyz, múrik pre jašterice a jazierko napájané dažďovou vodou. Takisto vysadili aj stromy, hlavne lokálne druhy organizmov. Dozvedeli sme sa, že celkovo bolo v areáli napočítaných 46 druhov vtákov. Neskôr nám porozprávali o čistení odpadových vôd. Prichádzajú sem odpadové vody z Banskej Bystrice a širokého okolia. Odpadové vody pretekajú vypínacím objektom, lapačom štrku a hrablicami do sacieho bazéna. Hrablice slúžia na zachytávanie hrubých nečistôt. Šnakové čerpadlá ťahajú vodu na najvyššie miesta. Ďalej voda prejde cez lapač piesku, tuku a usadzovacie nádrže. Po mechanickom vyčistení vody nasledovalo biologické čistenie, kedy sa do vody prisypú mikroorganizmy. Takto vzniká z odpadovej vody úžitková, ktorej kvalita sa sleduje v laboratóriách. Úžitková voda sa vypúšťa z ČOV-ky do Hrona. Kal, ktorý sa odstráni z vody sa uskladní a vyrába sa z neho elektrická energia, ktorá slúži pre vlastnú spotrebu ČOV-ky. Domov sme sa vracali s dobrým pocitom, že sme sa naučili niečo nové.                                             

          Fotoalbum                                                                                                           Želka Búciová, žiačka 7. ročníka

        • Beh oslobodenia obce Horná Ždaňa

        • Dňa 2.6.2023 sa žiaci našej školy a žiaci navštevujúci krúžok ATLETIKA zúčastnili 40. ročníka BEHU OSLOBODENIA OBCE Horná Ždaňa. Všetci zúčastnení žiaci dokázali, že ich nič neodradí. Zdolali i náročnejšiu trať a z plných síl dobiehali do cieľa. Bola to pre nich ďalšia cenná športová skúsenosť.

        • Prezentácia ročníkových prác štvrtákov

        • Štvrtáci ukončovali štvrtý ročník netradičnou skúškou - ROČNÍKOVÝM PROJEKTOM. Ich úlohou bolo zvoliť si im blízku tému a odprezetovať ju pred spolužiakmi, učiteľmi a aj rodičmi. Túto neľahkú úlohu zvládli všetci žiaci. Pani riaditeľka ocenila najlepšiu prezentáciu - Môj Kôň, ktorej autorkou bola Lucia Zliechovcová. Všetkým štvrtákom blahoželáme.

          FOTO

      • Oznam
        • Oznam

        • Dňa 5.6.2023 (pondelok) sa v školskej jedálni pri ZŠ na ulici F. Kráľa nevarí.

          Prosíme rodičov, aby v tento deň zabezpečili svojim deťom, väčšiu desiatu.

        • MDD - aktívne a tvorivo

        • Dnešné ráno sľubovalo pekný deň a to nás hneď dobre naladilo. A ako lepšie využiť pekné slnečné počasie a k tomu ešte aj sviatočný deň, ak nie vonku na čerstvom vzduchu s kamarátmi a najmä aktívne? Medzinárodný deň detí sme teda oslávili pohybom, smiechom, kreativitou a zábavou. Každý si mohol vybrať, čo mu bolo najbližšie a potom sa každý pobral svojou stranou. Cyklisti opäť pokorili trasu k voznickej sekvoji, korčuliari a kolobežkári rozhýbali svoje kolieska aj kosti na ceste pri diaľnici, futbalisti si zmerali sily na ihrisku za mestským štadiónom, turisti si to namierili do Pekného lesa v Horných Hámroch a na školskom dvore sa tvorilo, súťažilo a maškrtilo.  

          Všetkým deťom prajeme k ich sviatku, aby boli zdravé, šťastné a milované, a aby ich detstvo bolo časom krásnych zážitkov a priateľstiev. A to si vlastne môžeme popriať aj my všetci – veď všetci sme Božie deti, ktoré Otec neprestajne zahŕňa svojou láskou a požehnaním. Vďaka ti, Bože.

          FOTO: Turistika - Pekný les

                      Tvorivé dielničky a súťaže - školský dvor

                      Korčule a kolobežky - rovinka pri diaľnici

                      Cyklistika - Voznica, sekvoja

                      Futbalisti - štadión

                      

        • Technika na SOŠ v Žarnovici

        • Piataci si vyskúšali prácu s drevom na hodinách techniky. Počas dvoch dní rozvíjali v dielňach SOŠ v Žarnovici svoje technické myslenie, preverili si praktické zručnosti a vytvorili krásne výrobky. Ďakujeme všetkým, ktorí sa im trpezlivo venovali a niečo ich naučili. 

        • Prezentácia ročníkových prác tretiakov

        • Dnes 29.5.2023 bol pre nás žiakov 3. ročníka veľký deň. Pred triednou učiteľkou a rodičmi sme prezentovali to, čo nás najviac baví, v čom sme dobrí a čo máme radi. Prezentácie boli veľmi zaujímavé, pekné, poučné. Na prezentáciách sme mohli vidieť športové potreby, hudobné nástroje, výtvarné diela, plagáty pohorí, hradov, obľúbených hračiek a domácich miláčikov. Tento deň bol pre nás výnimočný, pretože sme sa dozvedeli mnoho nových informácií zo sveta svojich spolužiakov. Aj napriek strachu  a tréme sme podali skvelé výkony.

          Leila Králiková

          Dnešný deň bol pre mňa výnimočný. Téma mojej ročníkovej práce bola: Pes, môj najlepší priateľ. Dante prišiel tiež. Poukazovala som mojim spolužiakom môjho psíka Danťa,  a tak isto aj cviky, ktoré som ho naučila. Síce sa trochu bál, ale zvládol to na 100%. Všetky ročníkové práce sa mi páčili. Bolo to super. Dnešný deň sa mi naozaj veľmi páčil.

          Ella Rošková

          FOTO

           

      • Semienka v Osmijankovej literárnej záhrade
        • Semienka v Osmijankovej literárnej záhrade

        • Posledný májový pondelok žiakov našej školy navštívil sám Osmijanko so svojím Osmidunčom - hlavní hrdinovia z kníh od Kristy Bendovej.

          Osmijanko, v prevedení bábkoherca, pána Lukáša Tandaru, nás previedol príbehom o nespokojnej žirafe. Pre deti to bolo veľmi pútavé a zaujímavé, miestami vtipné i plné vzrušenia. V závere rozprávky sa triedou ozýval veľký potlesk ako vďaka za zážitkovo prerozprávaný príbeh. Osmijanko odišiel a ďalšiu časť vyučovania prežili deti s lektorkou, pani Mirkou Biznárovou, riaditeľkou neziskovej organizácii Osmijanko. Pod jej  vedením si deti vyrobili kreatívne, nápadité a veselé zvieracie bábky z papiera podľa vlastnej predstavy či predlohy. 

          Dnes to bol veru veľmi zaujímavý a podnetný spôsob, ako deťom priblížiť rozprávku, ktorá v nich zanechá emócie a podporí kreativitu. Ďakujeme za túto skúsenosť našim hosťom. Dnešný deň si istotne budeme chcieť zopakovať.

          FOTO

           

      • Ľúbim moju mamičku
        • Ľúbim moju mamičku

        • Dňa 25.mája 2023 si žiaci našej školy pripravili program s názvom Ľúbim moju mamičku .

          Mama je slovo, ktoré sa naučí povedať každé malé dieťa medzi prvými slovíčkami. Pri tomto slove si každý z nás predstaví tú najmilšiu osôbku, ktorú má ... a to bez rozdielu veku.

          Prišiel  čas, aby sme týmto programom našim mamám a starým mamám  poďakovali  za všetku  lásku, nehu a starostlivosť, ktorou nás zahŕňajú, za nekonečnú trpezlivosť a každodennú nezištnú obetavosť.

          Ďakujeme všetkým žiakom a pedagógom, ktorí venovali príprave programu veľa času a energie. Robili to s láskou, pretože mysleli pri tom na svoje milované mamičky. A ďakujeme aj všetkým tým, ktorí si náš program prišli pozrieť a ocenili nás svojím potleskom. 

          FOTO

    • Kontakty

      • Základná škola Andreja Kmeťa
      • +421 45 6812956
      • Andreja Sládkoviča 24 96681 Žarnovica Slovakia
      • 17060354
      • Mgr. Jana Tabernausová (RŠ)
      • Mgr. Jana Šlosiariková (ZRŠ)
      • Ing. Zuzana Beňovská (ekonom.zaakzc@gmail.com)
      • Dana Sitárová (sekretariát)
      • E0006582261
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje