• Predvianočné prípravy v ŠKD

        • 05.12.2023

          Počas posledných dní si žiaci z ŠKD spríjemňovali popoludnia. Usilovne sa snažili a pripravovali malé drobnosti na mikulášske trhy v našej škole. Deti si vyskúšali ako sa vyrába mydlo, vyrábali čarovné sviečky, stromčeky či anjelikov. Spoločne s pani vychovávateľkou si vytvárali vianočnú atmosféru spojenú s pečením sušienok a opekancov. Neodolateľná vôňa, ktorá sa niekoľko popoludní šírila chodbami našej školy, prilákala nejedného rodiča nakuknúť do triedy. Pravdaže, deti museli ochutnávať, ale zostalo dosť. Po zabalení sú už pripravené pre návštevníkov trhov, aby im prevoňali izby počas toho najkrajšieho sviatočného obdobia v roku. 

          FOTO

        • Adventné vence

        • 04.12.2023

          Na začiatku nového liturgického roka sme si opäť pripravili do tried adventné vence a pán kaplán Michal Sandánus nám ich posvätil. 

          Adventný veniec sa už však v mnohých domácnostiach stal skôr dekoráciou než symbolom. Preto nezaškodí pripomenúť si, aký je jeho pravý zmysel, a čo sa v ňom všetko ukrýva.

          KRUH - adventný veniec má byť okrúhly, pretože kruh nemá začiatok ani koniec. To nám pripomína večnosť, z ktorej prichádza Boží Syn, aby nás priviedol do večného spoločenstva s ním. Zároveň je symbolom nášho spoločenstva, ktoré sa v kruhu zjednocuje okolo Božieho slova.

          ZELENÁ FARBA - je farbou nádeje. Zelené vetvičky ihličia aj v tej najtuhšej zime dávajú nádej, že raz bude opäť teplo. V advente prežívame nádej z príchodu Božieho Syna.

          ŠTYRI SVIECE - nám okrem štyroch adventných nedieľ pripomínajú aj štyri svetové strany, na ktoré sa má šíriť radostná zvesť o Kristovi tak, ako nám ju podávajú štyri evanjeliá. Sviece, ktoré sa postupne zapaľujú, znamenajú pribúdajúce svetlo Krista, ktoré by malo pribúdať i v našich srdciach, v našich rodinách či farských spoločenstvách.

          FIALOVÁ FARBA - farba adventu - symbolizuje čas pokánia a prípravy na vianočné sviatky. Striedmosť adventu by mala byť viditeľná aj na adventnom venci, preto by na ňom mali byť len skromné ozdoby - napr. fialová stuha, ktorá nám má pripomínať, že počas tohto obdobia si treba pripraviť najmä svoje srdcia. 

          Prajme si navzájom, aby sa nám všetkým podarilo preniknúť hlbšie do podstaty adventu a s radosťou, skromnosťou a nádejou tak očakávať narodenie Božieho Syna. 

          FOTO

      • Informácia ŠJ
        • Informácia ŠJ

        • Dotácia na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa od 1.1.2024

          Poplatky na školský rok 2023/2024 sú: 5 € /mesačne - režijné náklady, 25 €  jednorazovo na celý školský rok - zábezpeka za nevyhlásený a neodobratý obed.

          Poplatky za stravu na Január – Jún 2024 Vás žiadame uhrádzať až v mesiaci Január 2024!!!

          Predpis platby Vám včas zverejníme na stránke školy.

          V prípade, že platbu uhradíte ešte v roku 2023, bude Vám vrátená späť na účet.

           

      • Dotácia na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa od 1.1.2024
        • Dotácia na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa od 1.1.2024

        • Vážení rodičia..

          Od januára 2024 pokračuje dotácia na stravu – „Dotácia na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa“. Môžete čerpať dotáciu, daňový bonus aj rodinné prídavky. 
          O dotáciu na stravu je potrebné požiadať prostredníctvom Edupage – návratka -
          do 20.12.2023: 
          https://help.edupage.org/?lang_id=2&id=u4786

          Ak o dotáciu nepožiadate do tohto termínu, na stravu môžete dieťa prihlásiť kedykoľvek, avšak bez dotácie, na tú budete mať potom nárok od nasledujúceho mesiaca po prihlásení.

          Poplatky na školský rok 2023/2024 sú: 5 € /mesačne - režijné náklady, 25 €  jednorazovo na celý školský rok - zábezpeka za nevyhlásený a neodobratý obed.

          Nedotované obedy sú: ak sa žiak nezúčastnil vyučovania a nebol zo stravy odhlásený zákonným zástupcom, ak žiak obed neodobral. V prípade nedostatku finančnej zábezpeky bude strava žiakovi odhlásená.

          Dotáciu na stravu je možné poskytnúť na dieťa aj v prípade, ak sa dieťa nestravuje v zariadení školského stravovania z dôvodu, že zdravotný stav dieťaťa podľa posúdenia lekára špecialistu /napr. gastroenterológ, diabetológ, imunológ, alergológ,/ vyžaduje osobitné stravovanie a zariadenie školského stravovania nezabezpečuje takéto jedlo. Podmienkou však je, že o stravovanie požiadate a Vaše dieťa bude zaradené do zoznamu o dotáciu. Dotáciu v tomto prípade bude uhrádzať zriaďovateľ rodičovi na účet, podľa počtu dní, ktoré sa žiak zúčastnil vyučovania.

           

          https://www.upsvr.gov.sk/socialne-veci-a-rodina/socialne-veci/pomoc-v-hmotnej-nudzi-a-statne-socialne-davky/dotacie-pre-deti-na-stravu-a-skolske-potreby.html?page_id=964373

      • Školský výlet do Budapešti
        • Školský výlet do Budapešti

        • 02.12.2023

          Keď sa povie ADVENT, všetci vidia 4 nedele do Vianoc. Pre väčšinu ľudí je to stres pri nakupovaní, varení, upratovaní či pečení.
          Lenže ADVENT je v prvom rade o pokoji, oddychu, porozumení, dobročinnosti a láske.  Presne toto všetko sme mohli zažiť hneď v prvý adventný víkend, ktorý sme strávili nádherným výletom do Budapešti. Deti si prišli na svoje v TROPICARIU plnom krásnych morských predátorov, malých obyvateľov mora, ale aj zvierat žijúcich na pevnine. Dospelí si zas vychutnali atmosféru Vianočných trhov spojených s ochutnávkou vianočného punču, horúcej čokolády a iných dobrôt. Nechýbalo ani stretnutie s Mikulášom. Tí odvážnejší si užili 3D jazdu do Mikulášskej dedinky, či jazdy na vyhliadkovom kolese.
          Pre mňa ako jedného z rodičov, to bol najkrajší prvý adventný víkend strávený s priateľmi, milými ľuďmi a s veľkou dávkou zážitkov, smiechu, oddychu a lásky.
          ĎAKUJEME.
                                                                                                                                                                     Silvia Plišková

          FOTO

        • Škola ako v minulosti

        • 01.12.2023

          Piataci sa na dejepise preniesli do minulosti a vyskúšali si, ako kedysi prebiehalo vyučovanie. Dozvedeli sa, aká bývala v škole disciplína, ako museli žiaci sedieť rovno v laviciach, ako občas dostali trstenicou a tiež ako museli v zime nosiť drevo do školy. Tiež sa dozvedeli, že deti v minulosti viac pracovali ako študovali, a že chlapci mali pred dievčatami v štúdiu prednosť. Potom si mohli prakticky vyskúšať písanie griflíkom na bridlicové tabuľky, alebo atramentom a brkom na papier, či modernejšie plniace pero. Brko ich dosť potrápilo, ale griflík a atramentové pero sa im celkom pozdávalo. Zhodnotili, že dnes je to v škole bez tých trestov oveľa lepšie ako kedysi, hoci niektorí by brali radšej celodennú prácu, ako sedenie v škole. 

          FOTO

        • Tvorivé dielne u prvákov a v ŠKD

        • 27.11.2023

          Dnes prvákov a žiakov ŠKD čakalo malé prekvapenie vo forme tvorivých dielní pri sprievode vianočných tónov a pri pravej vianočnej atmosfére. Na scénu tak prišla kreativita a fantázia. Spoločne sme si vytvorili originálne ozdoby a veľa ďalších darčekov na naše školské vianočné trhy. Vyrábali sme drevené ozdoby, vianočné mydielka, šiškový stromček, svietniky, ikebany a rôzne iné vianočné predmety. Ďakujeme pani Spurnej a Vendrickej za pomoc pri tvorení a ostatným rodičom za čas strávený s nami. Ďakujeme

          FOTO

        • Technika na SOŠ Žarnovica

        • 23. - 24. november 2023

          Vo štvrtok a piatok sa piataci zúčastnili zaujímavého vyučovania techniky. Vo svojej stolárskej dielni ich totiž privítala Stredná odborná škola Žarnovica. Zamestnanci školy sa venovali našim piatakom a pod ich vedením vyrábali svoje výroboky z dreva. Všetky deti to zvládli na jednotku a spoločne sa mohli tešiť zo svojej šikovnosti. Aj touto cestou ďakujeme SOŠ Žarnovica za tento zážitok.

          FOTO

        • Divadielko o Jankovi a Marienke

        • 21.11.2023

          V hlbokom lese môže každý zablúdiť a nečudo, že sa v ňom stratili aj malí hrdinovia príbehu Janko a Marienka…Žiaci prvého a druhého ročníka dnes navštívili Kultúrny dom, kde ich spoločne so škôlkarmi čakalo prekrásne divadielko. Tešili sa nielen z bábok, ale aj z veselých pesničiek a tancov, ktoré celé divadielko sprevádzali. Ďakujeme za krásny umelecký zážitok.

      • Varovanie pre rodičov pred nebezpečnou skupinou na platforme WhatsApp
        • Varovanie pre rodičov pred nebezpečnou skupinou na platforme WhatsApp

        • Na základe informácie Národného bezpečnostného úradu SK—CERT si dovoľujeme upozorniť' na nebezpečnú skupinu na Whatsapp komunikačnej platforme.​​​​​​​​​​

          Dovoľujeme si upozorniť' na skupinu ”Přidej co nejvíc lidí” na sociálnej sieti Whatsapp, ktorá sa  aktuálne šíri medzi žiakmi základných škôl v Čechách a na Slovensku a podľa spravodajstva z ČR sprístupňuje deťom pornografický obsah, explicitné videá vrážd a samovrážd.

          Touto cestou žiadame o zabezpečenie distribúcie predmetnej informácie na zriaďovateľov škôl, školy (aj pedagogických aj odborných zamestnancov na škole) a v neposlednom rade na zákonných zástupcov, pričom zvlášť žiadame upriamiť pozornosť u zákonných zástupcov na nasledovné odporúčania:

          • skontrolujte svojim deťom mobilné telefóny. Preverte, v akých skupinách na sociálnych sieťach komunikujú;
          • ak zistíte, že sa nachádzajú v skupine s podozrivým alebo nelegálnym obsahom, odporúčame situáciu nahlásiť polícii. Preverte aj to, či dieťa v skupine už komunikovalo a aké informácie o sebe potenciálne prezradilo,
          • po nahlásení na polícii a vykonaní potrebných úkonov, alebo po zistení, že nejde o nelegálny obsah, môžete skupinu opustiť a zablokovať
          • poučte deti o type informácií ktoré nesmú na sociálnych sieťach zdieľať' s ľuďmi, ktorých nepoznajú z fyzického sveta, napríklad:
            - meno 
            - adresa 
            - vek 
            - trieda, ktorú navštevujú 
            - akékoľvek fotografie, vrátane fotografií z dovoleniek 
            - mená, telefónne čísla a kontaktné údaje ďalších kamarátov a známych;
          • rodičov tiež upozorňujeme na špecifický detail pri narábaní s možným objaveným obsahom. Podľa platnej legislatívy je rozširovanie detskej pornografie trestné, preto ak sa stretnete s takýmto typom obsahu, v žiadnom prípade si svojpomocne nevytvárajte zálohy, dôkazy, ani ich neposielajte ďalším ľuďom. V takomto prípade vždy ponechajte akúkoľvek manipuláciu s obsahom na políciu;
          • na ochranu mobilných zariadení je možné použiť aj aplikácie rodičovskej kontroly, ktoré dokážu obmedziť' prístup dieťaťa k istým typom aplikácií, napríklad sociálnym sieťam.  Aplikácie rodičovskej kontroly často ponúkajú profily prispôsobené veku a poskytujú detailný prehlaď, ktoré aplikácie dieťa použilo;
          • aplikácie sociálnych sietí môžu poskytovať pokročilejšie možnosti riadenia obsahu,blokovania neželaných kontaktov, prípadne funkciu na nahlásenie škodlivého obsahu. Zoznámte sa s týmito funkciami, aby ste ich v prípade potreby vedeli využiť;
          • zaujímajte sa o svoje deti a diskutujte s nimi o kybernetickej hygiene. Vytvorte si komunikáciou s deťmi priateľskú atmosféru, aby sa nebáli nahlásiť, keď si nie sú isté.

          Bližšie informácie sú dostupné na webovej stránke Národného bezpečnostného úradu: https://www.sk-cert.sk/sk/varovanie-pre-rodicov-pred-nebezpecnou-skupinou-na-platforme-whatsapp/index.html

          Ďakujem za pochopenie a spoluprácu.

           

          Linky

          - všeobecné rady SK-CERT

          - čo hovoria médiá o tejto WhatsApp skupine

        • ...A Slovo bolo u Boha

        • Dňa 16.11.2023 sa konalo školské kolo recitačnej súťaže ... a Slovo bolo u Boha. Do súťaže sa zapojili viacerí žiaci našej školy.

          Výsledky:
          I. kategória – poézia
             
             1. miesto – Monika Ďuríková: Postup do krajského kola
                2. miesto – Paulína Danková
                3. miesto – Lenka Búriová

          II. kategória – próza
                2. miesto – Karolína Boháčová
                3. miesto – Hanka Balážová

          III. kategória – poézia
                1. miesto – Júlia Majerčíková: Postup do krajského kola
                2. miesto – Adam Tapfer
                3. miesto – Viktória Vajdová

          Ďakujeme všetkým, ktorí sa zúčastnili a vybraným žiakom držíme palce v krajskom kole, ktoré sa bude konať 23. novembra 2023 v Banskej Bystrici. 

          FOTO

        • Informatická súťaž -iBobor

        • Aj tento školský rok sa naša škola zapojila do celoslovenskej informatickej súťaže iBobor. Hlavným cieľom súťaže je podporiť záujem o informačné a komunikačné technológie (IKT) u všetkých žiakov. V tomto ročníku sa do informatickej súťaže iBobor zapojili žiaci 2., 4., 5. a 6. ročníka.

          Úspešní rieštelia:

          Kategória Drobec

          2.ročník:         Jozef Považan

          Kategória Bobrík

          4.ročník:          Barbora Eliška Cabáneková, Monika Ďuríková, Ella Rošková

          5.ročník:          Júlia Majerčíková, Lucia Zliechovcová, Adam Tapfer

          Ďakujeme všetkým žiakom, že sa nebáli zmerať si sily s rovesníkmi v 54 krajinách sveta, reprezentovali našu školu, ale aj seba.

      • OZNAM
        • OZNAM

        • Prihlasovanie na výlet do Budapešti 2.12.2023 cez edupage je zastavené.

          Je možnosť prihlásenia ako náhradník. (t.č. 045/6812956)

          Poplatok za autobus je potrebné zaplatiť do 28.11.2023 na sekretariáte školy. 

      • Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry
        • Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry

        • Sme hrdí na našu žiačku Želmíru Búciovú z 8. ročníka, ktorá nás 15. 11. 2023 reprezentovala
          v okresnom kole Olympiády zo SJL.

          V náročnej súťaži získala 1. miesto a postúpila do krajského kola.

          Srdečne jej blahoželáme a prajeme veľa ďalších úspechov.

      • OZNAM
        • OZNAM

        • Riaditeľka ZŠ A. Kmeťa v Žarnovici

          v súlade so zákonom 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov, podľa § 150 odsek 5 a v súlade s § 3 ods. 10 vyhlášky č. 231/2009 Z.z. o podrobnostiach o organizácii školského roka 

          oznamuje, že dňa 16. novembra 2023 (štvrtok) 
          udeľuje žiakom riaditeľské voľno z prevádzkových dôvodov.

          Žiaci, ktorí chodia na obedy, sú v tento deň automaticky odhlásení zo stravy. 
          V tento deň nebude v prevádzke ani ŠKD.
          Vyučovanie pokračuje v pondelok 20. novembra 2023.

        • Cezpoľný beh

        • 11.11.2023

          Dňa 11.11. sme sa s deťmi z krúžku ATLETIKA zúčastnili pretekov M-SsAZ v cezpoľnom behu, ktoré sa konali v Žiari nad Hronom. Našu skolu reprezentovali Lenka Žarnovičanová a Paulína Danková. Bežali v daždi, po blate no napriek tomu zdolali náročnú trať a dobehli do cieľa. Ďakujeme dievčatám za ich bojovnosť a odhodlanie.

        • Beseda s rehoľnou sestrou

        • 09.11.2023

          Vo štvrtok zavítala na besedu k našim ôsmakom františkánska rehoľná sestra Augustína, ktorá im prišla porozprávať o živote v reholi, o povolaniach a podať im svoje svedectvo, ako možno zasvätiť život Bohu. Deti sa živo zapájali do debaty, mali množstvo otázok a tak vyhradená hodina uplynula veľmi rýchlo. Sestrička však dala prísľub, že ešte pred Vianocami opäť navštívi triedu a porozpráva jej aj o prenasledovaní komunistickým režimom, ktoré sama zažila, keďže musela v tajnosti žiť rehoľným životom viac ako 20 rokov.

        • Špeciálne vyučovanie techniky

        • na SŠUP Hodruša - Hámre

          08.11.2023

          V stredu 8. novembra absolvovali naši deviataci trochu netradičné vyučovanie techniky. Na celý deň totiž nastúpili na prax do Súkromnej školy umeleckého priemyslu v Hodruši Hámroch. Tu na nich čakal bohatý program.

          Najprv boli privítaní riaditeľom školy Ing. Petrom Michálikom a zástupcom riaditeľa Ing. Dušanom Zliechovcom. Dozvedeli sa tu všeobecné informácie o škole a možnosti štúdia na nej. Potom na nich už čakali dielne, konkrétne zlatnícka a dielňa umeleckého kováčstva. Rozdelení do dvoch skupín absolvovali úvody do základov týchto zaujímavých remesiel, ktoré majú v skutku zlaté dno, niektoré doslova.  Vďaka majstrom si mohli vyskúšať urobiť vlastné výrobky. A tak v ich rukách vznikli jednoduché kľúčenky, srdiečka z mosadzného plechu, prstene, kované klince a ďalšie drobnosti. Deti zažili radosť z vlastného úspechu pri výrobe darčeka pre svojich najbližších. Nič však nešlo bez námahy, o čom svedčilo množstvo zlomených listov na pílky pri vyrábaní srdiečok z mosadzných plechov.  Chlapcov najviac zaujalo kováčstvo, veď udrieť si poriadne na nákovu po horúcom kove je celkom zaujímavé.

          Na záver sa chceme poďakovať vedeniu SŠUP Hodruša Hámre za umožnenie takéhoto vyučovania. Tešíme sa na ďalšie, ktoré pripravujeme pre ôsmakov.

          FOTO

    • Kontakty

      • Základná škola Andreja Kmeťa
      • +421 45 6812956
      • Andreja Sládkoviča 24 96681 Žarnovica Slovakia
      • 17060354
      • Mgr. Jana Tabernausová (RŠ)
      • Mgr. Jana Šlosiariková (ZRŠ)
      • Ing. Zuzana Beňovská (ekonom.zaakzc@gmail.com)
      • Dana Sitárová (sekretariát)
      • E0006582261
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje