• Po stopách Andreja Kmeťa

        • 17.10.2023

          Po stopách Andreja Kmeťa sa vybrali žiaci druhého stupňa do neďalekej obce Bzenica. Exkurziou ich sprevádzala pani Anna Majerská, ktorá je bývalou riaditeľkou našej školy a zároveň naslovovzatou odborníčkou na Andreja Kmeťa. S veľkou hrdosťou a zanietením žiakom porozprávala o jeho živote a pôsobení, o jeho význame pre slovenský národ a previedla ich expozíciou v pamätnej izbe. Žiaci si pozreli jeho rodný dom, vystúpili aj na kopec nad obcou, kde bolo v minulosti slovanské pohrebisko a dnes je tam vybudovaná krížová cesta. Na záver exkurzie si zmerali svoje vedomosti o Andrejovi Kmeťovi v miestnom kultúrnom dome. Pani Anka Majerská im totiž pripravila súťažný kvíz, ktorý najúspešnejšie zvládli deviataci. 

          Chceli by sme jej naozaj zo srdca poďakovať, že nám venovala svoj čas, že s nami strávila dopoludnie a obohatila nás nielen množstvom informácií a vedomostí, ale aj svojím entuziazmom a nadšením, s akým nám o Andrejovi Kmeťovi rozprávala. 

          Andrej Kmeť je významnou osobnosťou nielen nášho regiónu, ale aj našich národných dejín, preto je naša škola právom hrdá, že nesie jeho meno.  

          FOTO

        • Salamander očami detí

        • 16.10.2023

          Salamander očami detí je názov celoslovenskej literárno - výtvarnej súťaže. Naši žiaci: Jojko Považan, Viktória Fridrichová a Adam Tapfer sa popasovali s témou banícke povesti a rozprávky. V pondelok 16. októbra 2023 sme sa zúčastnili na vernisáži súťažných prác v priestoroch prvého slovenského Ruinbaru v Banskej Štiavnici. Adamovi Tapferovi bola slávnostne odovzdaná cena za krásne 3. miesto v literárnej tvorbe v kategórii próza. Ďakujeme našim žiakom za úspešné reprezentovanie našej školy.

        • Awakening

        • 13. - 15. október 2023

          Diečatá 7. - 9. ročníka opäť dostali pozvánku stráviť spoločne pár dní na víkendovej duchovnej obnove. O týchto spoločných chvíľach pri modlitbe, filme, v prírode a najmä pri Ježišovi napísala ôsmačka Želka:

          Víkend od 13. – 15. 10. 2023 bol iný ako ostatné.  Spolu s dievčatami zo 7. ročníka sme ho strávili na Awakeningu v Novej Bani. Síce v malom počte, ale Pán Ježiš hovorí, že kde sú dvaja alebo traja zhromaždení v mojom mene, tam som ja medzi nimi. A naozaj bol medzi nami. Prežili sme požehnaný čas, nabrali istotu, že Boh je náš milujúci Otec a užili si pobyt na chate. Chceli by sme sa poďakovať pani učiteľke Budinskej a pani učiteľke Závadskej, že pre nás pripravili krásny víkend.

          My ďakujeme dievčatám, že prijali túto ponuku a nášmu Nebeskému Otcovi, že nám dal opäť pocítiť, ako nás nekonečne miluje. 

          FOTO

      • Deň zvierat, 4. október
        • Deň zvierat, 4. október

        • Tretiaci už tretím rokom vykročili zo školy rezkým krokom na Gazdovstvo k Balážovcom, prešli pešo naším mestom. Keď sa do cieľa konečne dostali, privítanie od gazdu pekné veru mali. Po oddychu si rukávy vyhrnuli a do práce sa s nadšením pustili. Sliepky, prasce, zajace, holuby i kačice, husi, nandu pampový, na raňajky čakali: vodu čistú naliať treba, nabrať zmesku, ba rozdrobiť i suchého chleba. Podstielku dať sliepočkám, zeleninku zajačkom. Všetci veľkú radosť mali, že Deň zvierat u Balážov zas absolvovali. U suseda Zdena kone pohladkať bolo treba. Poobzerať kozičky, ovečky i kravičky. A keď s prácou skončili a ruky si umyli, sladkú vatu dostali, i čajík teplý vypili. So psíkmi sa pohrali a po peknom dopoludní sa aj traktorom kúsok cesty do školy odviezli.

          V škole ešte prácu mali, v pracovných listoch informácie o zvieratkách získavali. A keď všetko spravili, odmenu si zaslúžili.

          Ďakujeme rodine Balážovej i susedovi Zdenovi Homolovi, že sme mohli i tento rok zavítať na návštevu a spríjemniť si vyučovanie so zvieratkami. Tretiaci zo ZŠ A. Kmeťa v Žarnovici.

          FOTO:

      • Poďakovanie
        • Poďakovanie

        • Ďakujeme všetkým, ktorí sa zúčastnili brigády na úprave školského dvora.

          Najväčšia vďaka patrí p. dekanovi Petrovi Hudecovi, p. údržbárovi Stanislavovi Mišurovi, Martinovi Búrimu, Richardovi Tapferovi, Radoslavovi Boháčovi, Tiborovi Tabernausovi, Mariánovi Šulovi, Dušanovi Červíkovi, Samuelovi Debnárovi, Jánovi Štefankovi ako aj všetkým ostaným, krorí nám akokoľvek pomohli.

          Ešte raz - SRDEČNÁ VĎAKA.

        • Turistická sobota - Novobanskými studničkami

        • 07.10.2023

          Sobota ako stvorená pre menšiu turistiku nás vylákala do prírody. Naša prechádzka začala v Rudne nad Hronom, pokračovali sme cez Šarvíz až do Novej Bane. Našou trasou sme spoznávali novobanské studničky. Síce sme všetky z rovnomenného náučného chodníka nenavštívili, ale aspoň niektoré sa nám podarilo preskúmať. Naším cieľom bola najmä Johanská studnička, pretože tu sme sa na chvíľu utáborili, podarilo sa nám rozložiť ohník a spoločne sme si blízko prameňa opiekli špekáčiky aj slaninku. Pahrebu sme potom poctivo uhasili a pokračovali ďalej dolu do mesta na sladký džús a kávičku. Príroda k nám bola štedrá, pretože niektorí z nás si domov niesli na večeru aj voňavé bedle a dubáčiky. Ďakujeme za krásne strávený čas a veríme, že na budúcu turistickú sobotu sa stretneme aj s vami. 

          FOTO

        • ŠARKANIÁDA

        • ​​​05.09.2023​​​

          Plnou parou k nebesám! - bolo mottom štvrtkového poobedia detí v ŠKD.  

          Opäť prišiel čas šarkanov. Nápadité šarkany vystúpili do výšin a postarali sa o pestrofarebné divadlo na jesennej oblohe na Kalvárii. Deti predviedli obrovskú paletu rôznych šarkanov, veľké,  malé,  s dlhými chvostami, dokonca sa našiel aj vlastnoručne vyrobený šarkan. Vietor nebol silný, takže šarkanov sme museli poháňať. Dobre sme sa zabavili a môžeme sa tešiť na ďalší ročník šarkaniády.

          FOTO

        • Deviataci a sv. František z Assisi

        • 04.09.2023

          Z deviatackej triedy dnes rozvoniavala pizza a všetci sa zvedavo vypytovali prečo... Taká menšia oslava bola na mieste - 4. októbra totiž slávi sviatok ich triedny patrón - svätý František z Assisi. Deviataci už čo-to z jeho inšpiratívneho života vedia, ale nikdy nie je na škodu pripomenúť si ho aj trošku bližšie. Pozreli si teda o ňom film, ktorý im priblížil jeho pokoru, poslušnosť, lásku, radosť, nadšenie, vytrvalosť a neuveriteľnú trpezlivosť... No a pizza bola takou malou bonusovou bodkou na zakončenie dnešného dňa.

          Deviatakom prajeme, aby si z príkladu sv. Františka dokázali vziať aspoň malý kúsok i do svojho života, a aby ich neustále sprevádzalo jeho orodovanie.

        • EXKURZIA V BANI STAROVŠECHSVÄTÝCH

        • Dňa 2.10.2023 sa žiaci 9. ročníka zúčastnili exkurzie v bani Starovšechsvätých v Hodruši-Hámroch. Baňa Starovšechsvätých je jedinečnou možnosťou, ako spoznať históriu banského remesla na Slovensku. V rámci exkurzie sme prešli povrchovú, ale aj podpovrchovú expozíciu. Súčasťou prehliadky bola aj očarujúca expozícia Kvety Baní, ktorá obsahuje viac ako 3500 vzoriek minerálov, kde sa každý minerál spája s príbehom, ktorý súvisí s jeho objavením alebo kúpou. Okrem toho sa žiaci na chvíľu stali ozajstnými zlatokopmi, pretože úspešne absolvovali školu ryžovania zlata a každý si odniesol svoje zlatinky!

          FOTO

      • Exkurzia na dopravnom ihrisku
        • Exkurzia na dopravnom ihrisku

        • V pondelok 2.10.2023 sa žiaci prvého stupňa zúčastnili exkurzie na dopravnom ihrisku v Žiari nad Hronom. Obsahom vzdelávania bola teoretická i praktická časť. Žiaci 3. a 4. ročníka si zopakovali a žiaci 1. a 2. ročníka nadobudli aj nové vedomosti o správaní sa dieťaťa v úlohe chodca a cyklistu na cestách. Dúfajme, že teoretické vedomosti a praktická jazda na bicykli alebo kolobežke prispeje k bezpečnému pohybu našich žiakov na cestách!

          FOTO

        • Zóna bez peňazí

        • 29.09.2023

          Hlavnou myšlienkou Zóny bez peňazí je pomôcť, recyklovať, ale aj stretnúť sa a urobiť niekomu radosť. Je to netradičná výmenná burza šiat, kníh, topánok, hračiek a iných, stále dobrých vecí, ktoré už doma ľudia nepotrebujú alebo nevyužívajú. A tak sme opäť v piatok 29.9.2023 pozvali na  školský dvor všetkých tých, pre ktorých recyklácia nie je len slovo a dávať veciam druhý život považujú za zmysluplné.

          Ďakujeme všetkým  darcom , ale rovnako ďakujeme aj tým, ktorí si prišli niečo vybrať, pretože je tiež veľmi dôležité, aby sa veci minuli. Tie, ktoré ostali, poputujú na dobročinné účely Občianskemu združeniu Dobrý pastier v Kláštore pod Znievom a  do Charitného domu v Leviciach, ktoré pomáhajú prekonávať svojim klientom náročné životné situácie. Zároveň ďakujeme aj všetkým tým, ktorí nám pri tejto akcii nezištne pomáhajú. 

      • Duchovná obnova štvrtákov
        • Duchovná obnova štvrtákov

        • 28.09.2023

          Poklad je niečo, čo má pre život veľký, neraz rozhodujúci význam. Čo je tým pokladom pre nás?  Na túto otázku sme spolu so štvrtákmi hľadali odpoveď. Odpoveďou nám bol životopis sv. Tarzícia, ktorý neváhal obetovať aj svoj život, aby uchránil Eucharistiu, ktorú niesol do väzenia.

          Spoločne prežitý deň sme ukončili svätou omšou, kde aj pán dekan nás povzbudil, aby sme neustále hľadali Ježiša a túžili po ňom. Myslime na štvrtákov vo svojich modlitbách, aby bolo ich srdce stále naplnené túžbou po Kristovi – chlebe života.

          FOTO

        • Zber použitých zubných kefiek

        • Vedeli ste, že na Slovensku sa ročne predá viac ako 3 milióny zubných kefiek Curaprox, ktoré po použití skončia na skládkach alebo spaľovniach odpadov?

          Spoločnosť Curaprox vo svojom projekte Eko Alarm zbiera použité zubné kefky a následne z nich vyrába koše na triedený zber odpadu, ktoré daruje slovenským školám. Nám sa tento projekt zapáčil a rozhodli sme sa zapojiť do neho aspoň zberom zubných kefiek. Zapojte sa aj vy a doneste svoje použité kefky akejkoľvek značky k nám do školy. Použité kefky je možné priniesť do školy počas celého školského roka a následne ich odovzdať pani učiteľke Mgr. Sitárovej. 

        • Deň mlieka

        • 28.09.2023

          V našej škole, v triede prvého a druhého ročníka, začal tento deň prezentáciou, ktorá nám pripomenula dôležitosť pitia mlieka. Následne mali deti možnosť pochutnať si na čerstvom mlieku a mliečnej desiate, ktorú si v tento deň priniesli. Šikovní prváci zhotovovali krásne papierové kravičky a ovečky. Druháci taktiež tvorili a vytvorili veľký mliečny potravinový plagát a nie len to. Absolvovali súťaž v kŕmení spolužiaka tvarohovým krémikom, súťaž v pití mlieka cez slamku. Cieľom tohto dňa bolo vyzdvihnúť nutričné vlastnosti mlieka a následne apelovať na deti, aby mlieko a mliečne výrobky zaradili do svojho stravovania, nakoľko mlieko predstavuje jednu z najdôležitejších a nenahraditeľných zložiek plnohodnotnej ľudskej výživy.

          FOTO

        • Európska noc výskumníkov 2023

        • 29.09.2023

          V posledný septembrový piatok sa žiaci 7. ročníka zúčastnili jedinečného festivalu - Európska noc výskumníkov v Banskej Bystrici. Ide o jedinečný festival vedy, ktorý má za cieľ interaktívnym spôsobom šíriť vedecké poznatky a objavy. Festival sa každoročne koná v jeden deň v rámci viacerých krajín Európy. Počas dopoludnia sme zažili inšpiratívne vedecké prezentácie, diskusie, interakcie s vedcami a inovátormi v stánkoch, ako aj atraktívny program na pódiu. Cieľom našej návštevy na podujatí bolo priblížiť žiakom výskum a inovácie a ukázať im, ako ovplyvňujú náš každodenný život. Sme presvedčení, že popularizácia vedy má na rozvoj spoločnosti neuveriteľný vplyv a môže posunúť hranice ľudského poznania. Už teraz sa tešíme na ďalší ročník :) 

          Foto

        • Úhrada poplatkov v školskom klube detí

        • Na základe Zákona č.245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) §114 ods.3 v znení ďalších doplnkov je  od  1. 9. 2023 výška mesačného príspevku na čiastočnú úhradu nákladov spojených s činnosťou ŠKD je vo výške 10,00 €.

          Platba  poplatku do ŠKD sa realizuje dvomi spôsobmi:

          1. Bezhotovostným spôsobom - bankové spojenie (VÚB BANKA) : SK47 0200 0000 0000 1513 0422,
          2. hotovosťou poplatok sa odovzdáva vychovávateľke v ŠKD.

           

          Pri platbe na účet uvádzate informáciu pre prijímateľa MENO DIEŤAŤA. Môžete uhrádzať naraz aj za viac detí, ale je potrebné uviesť mená všetkých detí a označenie ŠKD.

          Číslo účtu (IBAN): SK47 0200 0000 0000 1513 0422 -VÚB.

           

          Zákonný zástupca uhradí príspevok vopred do 10. dňa  príslušného kalendárneho mesiaca, ktorý predchádza kalendárnemu mesiacu, za ktorý sa príspevok uhrádza.

          Príspevok za mesiac september kalendárneho roka sa uhrádza do 10. dňa príslušného mesiaca.

          Zákonný zástupca uhradí príspevok  za každého žiaka osobitne.

          Vychovávateľka  ŠKD vystaví zákonnému zástupcovi doklad o zaplatení poplatku. V prípade úhrady na účet po žiadosti zákonného zástupcu zašleme na email potvrdenie o transakcii.

          Poplatok sa platí vždy mesiac dopredu!

          Ak rodič odhlási dieťa v priebehu mesiaca, nemá nárok na vrátenie poplatku za daný mesiac.

          Prihlásiť alebo úplne odhlásiť žiaka z ŠKD je možné 5 dní pred novým mesiacom. Odhlásenie musí byť písomnou formou a je potrebné ho odovzdať p. vychovávateľke, prípadne na riaditeľstvo školy.   

          Zníženie príspevku

          Riaditeľka znižuje výšku príspevku  na 5,- € mesačne, ak zákonný zástupca žiaka písomne o to požiada a predloží doklad o poberaní dávky v hmotnej núdzi podľa zákona č.417/2013 Z.z. o pomoci v hmotnej núdzi a o zmene a doplnení niektorých zákonov.

           

          Ostatné dôležité informácie sa nachádzajú v rozhodnutí  č. AK/69/2023 – ŠKD

        • Pokyny k platbe  za krúžky

        • Mesačný poplatok za florbalový krúžok v Centre voľného času je 3,- €.

          Príspevok podľa rozhodnutia č. AK/ 70/2023 – CVČ je potrebné uhradiť v dvoch splátkach:

          a) 1. splátka – za I. polrok vo výške 15,00 € do 30.09. príslušného kalendárneho roka,

          b) 2. splátka – za II. polrok vo výške 15,00 € do 30.01. príslušného kalendárneho roka.

           

          Platbu za záujmový útvar v CVČ je možné uhrádzať:

          1. Bezhotovostným spôsobom - bankové spojenie (VÚB BANKA) : SK47 0200 0000 0000 1513 0422,
          2. hotovosťou poplatok sa platí vedúcemu krúžku.

          Pri uhrádzaní v hotovosti prosíme doniesť čo najpresnejší finančný obnos (problém s rozmieňaním).

          Pri platbe na účet uvádzate informáciu pre prijímateľa MENO DIEŤAŤA.

          Číslo účtu (IBAN): SK47 0200 0000 0000 1513 0422 -VÚB.

           

          Ostatné dôležité informácie sa nachádzajú v rozhodnutí  č. AK/ 70/2023 – CVČ

      • Európsky deň jazykov
        • Európsky deň jazykov

        • 26. september je Európsky deň jazykov, ktorý vyhlásila Rada Európy v roku 2001 počas Európskeho roka jazykov. Cieľom Európskeho dňa jazykov je upozorniť na dôležitosť učenia sa jazykov, podporiť rozvoj viacjazyčnosti, jazykovej a kultúrnej rozmanitosti.

          Pri príležitosti Európskeho dňa jazykov 2023, ktoré má tento rok motto „Povedzte ÁNO jazykom!“ sme sa v našej škole oboznamovali s európskymi jazykmi prostredníctvom rôznorodých aktivít.

          • Druháci sa porozprávali o dôležitosti ovládania jazykov v živote človeka, napríklad v práci, pri štúdiu alebo cestovaní a vytvorili si plagát z detí a rôznych pozdravov AHOJ v niektorých európskych jazykoch.
          • Tretiaci sa naučili pozdravy v rôznych rečiach.
          • Štvrtáci na  SJL zoraďovali európske štáty podľa abecedy, na VYV  kreslili vlajky európskych štátov a na  ANJ  predstavovali svojho európskeho kamaráta.
          • Piataci počítali na matematike slovné úlohy v anglickom jazyku, poznávali čísla od 1-10 vo viacerých jazykoch, priradovali štátom štátne vlajky.
          • Šiestaci na INF vytvárali pexesá vlajok európskych štátov, na KNB písali modlitbu Otče náš v rôznych jazykoch.
          • Siedmaci na INF tvorili prezentáciu Povedz „Dobrý deň“ všetkými európskymi jazykmi.
          • Žiaci 8. ročníka hľadali na internete latinské názvy orgánov ľudského trela a následne vytvorili pexeso, vytvárali plagáty na tému: Európsky deň jazykov.
          • Žiaci 9. ročníka sa na SJL oboznámili s jazykovými rodinami indoeurópskych jazykov.

          Všetky fotky si pozrite  TU

      • Brigáda
        • Brigáda

        • Milí rodičia, 

          prosíme Vás o pomoc pri úprave chodníka na školskom dvore (popri škole).

          Potrebujeme opraviť chodník - vybrať staré dlažobné kocky, odkopať trávu, vysypať štrkom a nanovo položiť kocky. 

          Prosíme o účasť hlavne oteckov. 

          Brigáda bude vo štvrtok 28.9.2023 od 15,00 hod. pod vedením p. dekana.

          Svoju účasť nahláste na čísle 045/6812956, alebo odkážte po deťoch triednym učiteľom alebo na sekretariáte školy.

          Za pomoc Vám vopred ďakujeme.

    • Kontakty

      • Základná škola Andreja Kmeťa
      • +421 45 6812956
      • Andreja Sládkoviča 24 96681 Žarnovica Slovakia
      • 17060354
      • Mgr. Jana Tabernausová (RŠ)
      • Mgr. Jana Šlosiariková (ZRŠ)
      • Ing. Zuzana Beňovská (ekonom.zaakzc@gmail.com)
      • Dana Sitárová (sekretariát)
      • E0006582261
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje