• Plavecký výcvik

        • 18. - 21.09.2023

          Hneď v úvode školského roka sa žiaci 6., 7. a 8. ročníka zúčastnili plaveckého výcviku v Hoteli Sitno vo Vyhniach. Šiestaci a siedmaci absolvovali zdokonaľovací a ôsmaci základný výcvik. Žiaci trénovali plavecké spôsoby kraul, prsia a znak. Počas štyroch dní sa učili a zdokonaľovali správnu techniku plávania aj dýchania a taktiež výdrž. Každý z nich urobil väčšie či menšie pokroky, a to bolo aj zmyslom a cieľom tohto výcviku. Veríme, že sme ich inšpirovali k tomu, aby sa plávaniu venovali aj vo svojom voľnom čase. Je to šport, ktorý má zo zdravotného hľadiska najviac benefitov, a tiež je to zručnosť, ktorú sa v živote oplatí mať a správne ovládať. Záverečný deň patril trochu aj zábave, ktorú si mohli užiť na tobogáne vo fanzóne.

          FOTO

        • Výroba hmyzieho domčeka

        • 15.09.2023

          Domček pre hmyz, alebo aj hmyzí hotel, je nielen krásnou záhradnou dekoráciou, ale predovšetkým útočiskom pre stále viac miznúci hmyz. Vplyvom premeny krajiny na monokultúrnu, miznutím lúk a pastvín, urbanizácie, ale napríklad aj popularity anglických trávnikov, ubúda čmeliakov, včiel, chrobákov, motýľov a ďalších druhov hmyzu. Hmyz je ale dôležitý. Nepomáha nám len opeľovať rastliny, je aj pomocníkom v boji so škodcami. Je to vlastne taký „ekologický“ spolubojovník, a to predovšetkým vtedy, keď nechceme používať chemické prostriedky. Preto sme sa rozhodli našich hmyzích kamarátov ubytovať na našom ihrisku  a vrátiť prírode trochu rovnováhy.

          S deťmi sme  opravili už existujúci hmyzí domček a zároveň vyrobili aj nový.  Jeho stavba bola skvelá aktivita, pri ktorej sme si porozprávali veľa o hmyze, ale sme aj rozvíjali praktické zručnosti pri práci s drevom. Ďakujeme ockovi Barborky Fridrichovej, že prišiel medzi nás a pomohol nám s výrobou domčeka. Teraz nám už len zostáva pozorovať, ktorý druh hmyzu sme prilákali,  ako sa  správa a aký typ dutín potrebuje na bývanie.

          FOTO

        • OŽZ - chodníkom Andreja Kmeťa

        • 08.09.2023

          Na začiatku školského roka nás vždy čaká účelové cvičenie ochrany života a zdravia, ktoré je spojené s turistickým pochodom. Tentokrát sme si zvolili "novú" trasu a vybrali sme sa zo sedla pod Cukmantlom cez Kerling do Žarnovice. Z veľkej miery sme prechádzali modrou turistickou trasou, ktorá sa nazýva Chodník Andreja Kmeťa a vedie z Prenčova do Bzenice. Pán učiteľ Búri nám po ceste poukazoval rôzne zákutia a porozprával množstvo zaujímavostí z histórie. Počasie bolo krásne slnečné, výhľady sa nám tiež naskytli na všetky strany prekrásne a tých cca 15km nám počas dopoludnia ubiehalo pod nohami jedna radosť. Trasa bola síce trochu dlhšia, ale nie príliš náročná, aj keď ku koncu sa niektorým mohla zdať už nekonečná, a vypočuli sme si aj nejaké to šomranie. Námaha však patrí k turistike, bez nej by zrejme nebola ani radosť z prekonávania výziev a niekedy i samých seba. Veríme, že všetky bolesti sa rýchlo zahoja a prebolia a zostane len príjemný pocit z dnešného dňa.

          FOTO

        • UPOZORNENIE - ZMENA V DOPRAVNÝCH KARTÁCH

        • DÔLEŽITÉ UPOZORNENIE – OD 1.1.2024 ZMENA V DOPRAVNÝCH KARTÁCH

          v súvislosti s pripravovanými zmenami v prímestskej autobusovej doprave v BBSK budeme od 1.1.2024 cestovať po novom.

           POZOR NA TO, AKOU ČIASTKOU SI DOBIJETE KREDIT NA DOPRAVNÝCH KARTÁCH.

          Súčasné dopravné karty budú platné do 31. 12. 2023, a preto vám odporúčame redukovať kredit k 31. 12. 2023 čo najviac.
          V závere roka budete mať dostatok času na preregistráciu súčasných dopravných kariet.

          PRAVIDELNE VÁS BUDEME INFORMOVAŤ.

          O všetkých zmenách Vás budeme pravidelne informovať na sociálnych sieťach a prostredníctvom web stránky idsbbsk.sk.

          Sledujte nás na:
          Facebooku:  https://www.facebook.com/profile.php?id=100093241496709
          Instagrame: https://www.instagram.com/idsbbsk/

          Ďakujeme za porozumenie.

          Tím Organizátora IDS BBSK, a.s.

        • Slávnostné otvorenie školského roka 2023/24

        • 04.09.2023

          Začal sa opäť nový školský rok a pred nami sa otvára množstvo nových možností a príležitostí znova a nanovo na sebe pracovať. Pre prvákov je to úplný začiatok v školských laviciach a pre nás ostatných je to nová šanca urobiť nielen tento školský rok lepší, ako bol ten minulý, ale urobiť lepšími a múdrejšími i seba. To je však veľmi náročná úloha, a preto sme opäť začali tam, odkiaľ nám plynie najviac síl a pomoci pre akúkoľvek námahu – v dome nášho Nebeského Otca.

          Školský rok sme otvorili slávnostnou svätou omšou v Kostole sv. Petra a Pavla, ktorú celebroval pán dekan Mgr. Peter Hudec spoločne s pánom kaplánom Mgr. Michalom Sandánusom. Po nej sa nám prihovorila a privítala nás aj naša pani riaditeľka Mgr. Jana Tabernausová. Zvlášť privítala medzi nami najmenších prváčikov a poďakovala ich rodičom za prejavenú dôveru. Všetkým nám potom popriala veľa úspechov, aby sme tento školský rok zvládli s radosťou a spokojnosťou. Veríme, že  nám v tom všetkom bude mocne pomáhať Duch Svätý a sprevádzať nás hojné Božie požehnanie.

          FOTO

      • Oznam - začiatok školského roka 2023/2024
        • Oznam - začiatok školského roka 2023/2024

        • Riaditeľstvo Základnej školy Andreja Kmeťa v Žarnovici oznamuje svojim žiakom, že školský rok 2023/2024 sa začne v pondelok 4. septembra 2023 o 8.00 hod. v Kostole sv. Petra a Pavla v Žarnovici slávnostnou sv. omšou.

          Žiaci so svojimi rodičmi prídu priamo do kostola. Po skončení sv. omše sa žiaci so svojimi triednymi učiteľmi presunú do školy. Žiaci si prinesú prezuvky.

          ŠKD a školská jedáleň budú v prevádzke od utorka 5. septembra 2023.

          Zápisný lístok do školskej jedálne na nový školský rok 2023/2024 musí predložiť každý stravník vedúcej školskej jedálne v ZŠ na ulici F. Kráľa. 

        • Oznam o zrušení opatrení

        • ZRUŠENIE OPATRENÍ V RÁMCI OCHORENIA COVID 19 V ŠKOLSKOM PROSTREDÍ

          V nadväznosti na aktuálny stav epidemiologickej situácie súvisiacej s ochorením COVID-19 na Slovensku sa dodržiavanie protiepidemických opatrení a odporúčaní v školskom prostredí v nadväznosti na prijaté Rozhodnutie ministra školstva, vedy, výskumu a športu SR č. 2023/13765:1-A1810 ruší od 1. septembra 2023.

          Účinnosť rozhodnutia č. 2023/13765:1-A1810 znamená, že:

          • sa nebude vyžadovať predkladanie „Písomného vyhlásenia o bezpríznakovosti“,

          • riaditeľ školy môže poskytnúť voľno len v rozsahu upravenom v školskom zákone,

          • ospravedlnenie neprítomnosti dieťaťa alebo žiaka je povolené len v rozsahu upravenom v školskom zákone v zmysle novely tohto zákona s účinnosťou od 1. septembra 2023.

          V súvislosti s prijatou novelou zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov, Sociálna poisťovňa od 1. septembra 2023 prestane uplatňovať ustanovenia týkajúce sa pandemického ošetrovného, ktoré sa poistencom poskytovalo od začatia krízovej situácie na Slovensku.

      • Oznam školskej jedálne !!!
        • Oznam školskej jedálne !!!

        • Noví stravníci sa môžu prihlasovať na stravovanie už v dňoch 30. – 31.08.2023 v kancelárii vedúcej ŠJ alebo 04.09.2023 – prvý školský deň.

          Zápisný lístok na nový školský rok 2023/2024 musí predložiť každý stravník (tlačivo tu),  a odovzdá vedúcej ŠJ  najneskôr do piatku 08.09.2023.

          Od 01.09.2023 bude žiakom poskytnutá dotácia na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa

          na základe žiadosti - návratky. Platba za stravu bude každému stravníkovi oznámená individuálne prostredníctvom edupage alebo sms.

        • Kontakt na OO PZ Žarnovica

        • V zmysle zabezpečenia plnenia úloh v súvislosti s ochranou mäkkých cieľov na školách Vám dávame do pozornosti kontaktné údaje za účelom kontaktovania príslušného Obvodného oddelenia PZ v prípade ohrozenia, podozrenia z akejkoľvek protiprávnej činnosti na území školy, alebo v súvislosti so žiakmi a zamestnancami školy:

          OO PZ Žarnovica 

          Ul. Bystrická 465, 966 81 Žarnovica

          tel.: 045/6812334

          email: oozh.zarnovica@minv.sk

          V prípade potreby môžete taktiež využiť tiesňovú linku polície - 158, prípadne číslo 112 a tiež cez email chranimedeti@minv.sk.

        • Duchovné cvičenia učiteľov

        • 1.- 5. júl 2023 

          Prázdniny sú časom oddychu a načerpania nových síl. Učitelia našej školy začali prázdniny duchovnými cvičeniami u Benediktínov v Sampore. V kláštore Premenenia Pána sme sa na tri dni stiahli do ticha a ústrania. Bol to čas modlitby, počúvania, rozjímania a ďakovania, čas pokoja, radosti a odovzdania do Božích rúk všetkého, čo už uplynulo, ale aj toho, čo nás ešte čaká. Duchovnými cvičeniami nás sprevádzal otec František, ktorý nás najviac povzbudzoval k tomu, aby sme všetko vo svojom každodennom živote pretkávali a podopierali modlitbou a čítaním Božieho slova.

          Ďakujeme mníchom Benediktínom, že nás medzi seba prijali, a že nám umožnili zažiť Božiu blízkosť v posvätných priestoroch ich kláštora, ale aj vonku v nádhernej prírode, ktorá ho obklopuje. A už nám neostáva nič iné, len si tiež priať a najmä usilovať sa o to, čo je takým ich malým mottom: "AbvvoB = Aby bol vo všetkom oslávený Boh."

        • Záver školského roka a rozlúčka s deviatkmi

        • 29.06.2023

          Nastal deň vytúženého konca školského roka a my sme sa opäť prišli poďakovať. V kostole sv. Petra a Pavla sme spoločne slávili slávnostnú svätú omšu - nielen pri príležitosti našich svätých patrónov, ale aj ako rozlúčku so školským rokom. Svätú omšu slúžil d.p. dekan Peter Hudec a spolu s pani riaditeľkou Janou Tabernausovou nám popriali dni plné oddychu a zábavy počas nastávajúcich prázdnin.

          Pani riaditeľka pochválila a ocenila najprv našich prvákov, potom aj ďalších usilovných a šikovných žiakov, ktorí nás úspešne reprezentujú a robia dobré meno našej škole, za čo im ešte raz ďakujeme. A potom prišla tá smutnejšia časť, keď sme sa museli rozlúčiť s našimi deviatakmi a popriať im všetko dobré do ďalšieho štúdia na stredných školách a tiež veľa úspechov.

          Čakajú nás dni oddychu a zábavy, ale nezabudnime, že každý deň - či pracovný, či prázdninový - je darom od nášho Nebeského Otca a zároveň je príležitosťou konať dobro a rozdávať okolo seba radosť, lásku a porozumenie. Využime ich naplno a nepremárnime ani jeden! Požehnaný čas prázdnin.

          FOTO

      • Farský deň
        • Farský deň

        • V sobotu 1.7.2023 od 13,00 do 19,00 Vás pozývame na FARSKÝ DEŇ v priestoroch školského dvora ZŠ AK s rôznym programom a súťažami pre deti. Guláš a občerstvenie je zabezpečené.

          Bude aj vodný futbal ...

        • Prváci a tretiaci hasičmi

        • V rámci blokového vyučovania na tému Enviromentálna výchova sa prváci a tretiaci zúčastnili exkurzie Hasičského záchranného zboru v Novej Bani.

          Najskôr sme v škole porozprávali o význame vody na našej Zemi, možnostiach využitia vody v živote človeka, až sme sa dostali k hasičom, ktorí využívajú vodu pri hasení požiarov obydlí i požiarov v prírode, zachraňujú lesy, zvieratá a človeka ako súčasť prírody, chránia človeka pri prírodných katastrofách a odstraňujú ničivé následky živelných pohrôm. Profesionálni hasiči nám predstavili techniku, náradie, rýchly výjazd pri zásahu a oblečenie. Potom sme si zmerali svoje sily pri práci s hasiacimi hadicami, vyskúšali terénne vozidlo a zabavili sa v pene, ktorú pre niás urobili páni hasiči. Pre nás žiakov bola ukážka veľmi zaujímavá a pútavá a mnohí chlapci začali snívať o tomto povolaní. Ďakujeme hasičom za veľmi pekne strávené dopoludnie na hasičskej stanici a prajeme im veľa sily v ich náročnej práci!

          všetky foto TU

        • Štvrtáci na Revišti

        • Žiaci štvrtého ročníka sa v utorok vybrali na svoj posledný prvostupniarsky výlet. Naše kroky viedli na nám blízky hrad - hrad Revište. Čakal tam na nás pán sprievodca, ktorý nám povedal zaujímavé informácie o hrade a sprístupnil nám všetky jeho časti. Následne sme sa presunuli k našej spolužiačke Lucke, ktorá nám predviedla jazdu na koni, lonžovanie a vodenie koňa. Opäť sme zažili krásny, príjemný a zmysluplne strávený deň.

          FOTO

        • Koncoročný výlet do Prahy

        • 27.06.2023

          Všetci žiaci sa už tešia na záver školského roka, s ktorým sú spojené aj koncoročné triedne výlety. Žiaci 7., 8. a 9. ročníka si tentokrát dopriali malú ochutnávku Prahy. Keďže išlo o jednodňový výlet, nedalo sa toho stihnúť veľa, ale tie najznámejšie pamiatky a dominanty Prahy sa podarilo zažiť a vidieť na vlastné oči. Prešli sa Václavským a Staromestským námestím, počkali si na apoštolov na Orloji, vychutnali si prechádzku a výhľad z Karlovho mosta, vyšľapali hradné schody až ku bránam, ktoré strážila hradná stráž a podarilo sa im pozorovať aj jej výmenu. V hradnom areáli si niektorí prezreli aj vnútorné priestory Chrámu sv. Víta, Baziliku sv. Juraja a veľmi peknú Zlatú uličku. Záver výletu bol asi najvzrušujúcejší, pretože mnohí po prvýkrát cestovali metrom. Veríme, že viacerých Praha očarila a nadchla natoľko, že sa do nej ešte vrátia.

          FOTO

        • Zoolympiáda

        • V tomto školskom roku sa uskutočnil už piaty ročník nezvyčajnej olympiády –ZOOlympiády, ktorej sme sa zúčastnili 1. krát Je to celoslovenská vedomostná súťaž venovaná zoológii a ochrane životného prostredia,  ktorú organizuje Národná ZOO v Bojniciach s partnermi. Aj napriek tomu, že sme  neboli ocenení,  prežili sme pekný deň, odniesli sme si nové skúsenosti a  obohatili sa o nové poznatky.

          FOTO

        • Triedime v triede

        • Dnes 26. júna k žiakom 5. a 6. ročníka zavítali v rámci projektu „Triedime v triede“ pracovníci zo Slovenskej agentúry životného prostredia. Žiaci sa dozvedeli, z čoho sa vyrábajú plasty, čo je to recyklácia a ako správne triediť odpad, aby sa zredukovalo jeho množstvo. Svoje vedomosti si otestovali v rámci plnenia súťaží v tímoch, pričom najlepší z nich vyhrali cenu. 

          FOTO

        • Keď škola v noci nespí

        • Na našej škole sa snažíme o budovanie spoločenstva navzájom medzi žiakmi i medzi žiakmi a učiteľmi. Jednou z aktivít na budovanie spoločenstva slúžila aj medzi žiakmi obľúbená „Noc v škole.“ A tak si každý do školy  zbalil karimatku, spacák i obľúbenú hračku . Čakala nás totiž noc plná zábavy a dobrodružstva.  Začali sme svätou omšou, po ktorej nasledovali zábavné hry vonku. Nemohol chýbať futbal, v ktorom naše mužstvá posilnili aj niektorí oteckovia. Medzitým už na školskom dvore rozvoniavali chutné špekáčiky a iné dobroty. Po večeri a malom oddychu sme súťažili v hľadaní pokladu a nakoniec sme sa vybrali za dobrodružstvom na Kalváriu. A keďže každá noc má svoju moc, niektorým sa nám podarilo uvidieť aj medvedicu. Našťastie našej spolužiačke sa ju podarilo vyplašiť a ušla:) Po návrate nasledovala hygiena a po zakuklení do spacákov rozprávka na dobrú noc.  Noc bola krátka a ráno sa veru ťažko vstávalo. Ale rozcvička a výdatné raňajky nám dodali silu pre ďalší nový deň.

          FOTO

      • Požičaná planéta - blokové vyučovanie
        • Požičaná planéta - blokové vyučovanie

        • 22.06.2023

          Vo štvrtok 22.6.2023 sme absolvovali posledné blokové vyučovanie v tomto školskom roku. Tentokrát bola téma dosť „horúca“ a veľmi úzko súvisela aj s aktuálne veľmi horúcimi dňami. Hovorili a učili sme sa o „Požičanej planéte“. Globálne otepľovanie, šetrenie vody, ochrana prírody, zaobchádzanie s odpadom, a všetky ďalšie enviro – témy, ktoré s tým súvisia, nás zamestnávali počas tohto dňa. Našu planétu máme „požičanú“ na určitý čas, ktorý na nej žijeme, ale je to zároveň aj dedičstvo, ktoré zanecháme po sebe ďalším. Máme ešte veľké rezervy v tom, ako sa o ňu starať a aký vzťah si vybudovať k svojmu životnému prostrediu. Počas tejto blokovky sme si opäť pripomenuli, aká je pre nás naša planéta dôležitá a ako sme aj my dôležití pre ňu. Je to výzva pre všetkých – veľkých aj malých – aby nám na nej záležalo.

          FOTO - 1. stupeň

          FOTO - 2. stupeň

      • Dotácia na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa
        • Dotácia na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa

        • Vážení rodičia,

          Od septembra 2023 pokračuje dotácia na stravu – „Dotácia na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa“. Môžete čerpať dotáciu, daňový bonus aj rodinné prídavky.

          O dotáciu na stravu je potrebné požiadať prostredníctvom Edupage – návratka - do 30.06.2023 pre každé dieťa samostatne (podľa počtu súrodencov na škole, t.j. z každého rodičovského konta).

          https://help.edupage.org/?lang_id=2&id=u4774

          Ak o dotáciu nepožiadate do tohto termínu, na stravu môžete dieťa prihlásiť kedykoľvek, avšak bez dotácie, na tú budete mať potom nárok až od nasledujúceho mesiaca po prihlásení.

          Návratka – žiadosť – bude zároveň slúžiť ako zápisný lístok stravníka na školský rok 2023/2024.

          Poplatky na školský rok 2023/2024 sú: 5 € /mesačne - režijné náklady, 25 €  jednorazovo na celý školský rok - zábezpeka za nevyhlásený a neodobratý obed.

          Nedotované obedy sú: ak sa žiak nezúčastnil vyučovania a nebol zo stravy odhlásený zákonným zástupcom, ak žiak obed neodobral. V prípade nedostatku finančnej zábezpeky bude strava žiakovi odhlásená.

          Dotáciu na stravu je možné poskytnúť na dieťa aj v prípade, ak sa dieťa nestravuje v zariadení školského stravovania z dôvodu, že zdravotný stav dieťaťa podľa posúdenia lekára špecialistu /napr. gastroenterológ, diabetológ, imunológ, alergológ,/ vyžaduje osobitné stravovanie a zariadenie školského stravovania nezabezpečuje takéto jedlo. Podmienkou však je, že o stravovanie požiadate a Vaše dieťa bude zaradené do zoznamu o dotáciu. Dotáciu v tomto prípade bude uhrádzať zriaďovateľ rodičovi na účet, podľa počtu dní, ktoré sa žiak zúčastnil vyučovania.

          celé znenie -  Informácia k poskytovaniu dotácie na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa na obdobie od 01.09.2023 do 31.12.2023

    • Kontakty

      • Základná škola Andreja Kmeťa
      • +421 45 6812956
      • Andreja Sládkoviča 24 96681 Žarnovica Slovakia
      • 17060354
      • Mgr. Jana Tabernausová (RŠ)
      • Mgr. Jana Šlosiariková (ZRŠ)
      • Ing. Zuzana Beňovská (ekonom.zaakzc@gmail.com)
      • Dana Sitárová (sekretariát)
      • E0006582261
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje