• Živé kamene

        • Duchovná obnova druhákov

          26.01.2024

          "Prichádzajte k nemu, k živému kameňu ... a dajte sa vbudovať aj vy ako živé kamene do duchovného domu..." (1Pt 2, 4 - 5)

          Piatok bol pre druhákov nielen deň triednej duchovnej obnovy, ale aj deň výzvy. Celé dopoludnie sa snažili prežívať s Ježišom... dokonca aj vtedy, keď ich cez prestávku práve nestrážila pani učiteľka. Pre niektorých celkom jednoduché, ale pre niektorých skutočne ťažká výzva. Hneď ráno si totiž počas úvodnej aktivity uvedomili, že "s" Ježišom je všetko oveľa krajšie, lepšie, farebnejšie ako "bez" neho. No a potom už prišli na rad kamene...

          O kameňoch sa dá toto celkom dosť porozprávať: či sú dobré alebo zlé, či sú užitočné, či nemôžu niekedy byť aj nebezpečné... no a rozdielne názory boli aj na to, či sú živé alebo neživé. Prírodoveda hovorí, že sú neživé - tak tvrdili druháci, ale apoštol Peter vo Svätom písme hovorí, že existujú aj živé kamene. Ako to teda s tými kameňmi je?

          Druháci celkom rýchlo pochopili, že tie živé kamene sme my ľudia, že sa z nás dá vytesať krásna socha, alebo veľmi užitočná kocka, potrebná pri stavbe domu. Vyskúšali si teda byť na chvíľu aj sochami, aj stavebným materiálom pri stavbe domčekov. A potom sa spoločne podujali postaviť dom, ktorého základom je Ježiš, a s ktorým všetci spoločne tvoríme pevné spoločenstvo. Dom postavený na ňom sa nezrúti, ani keď príde silná búrka.

          Záver duchovnej obnovy patril stretnutiu s Ježišom vo svätej omši, ktorú prišiel odslúžiť pán farár Peter. Myslime na našich druhákov vo svojich modlitbách, aby piatkovú výzvu mali stále na pamäti, ale aj v srdci. Aby neustále túžili prežívať všetky chvíle s Ježišom... a my sa nimi môžeme inšpirovať tiež. 

          FOTO

        • Duchovná obnova piatakov

        • 19.01.2024

          Minulý týždeň v piatok mali naši piataci duchovnú obnovu na tému Skutočný poklad. Po krátkej hre a následnej úvodnej modlitbe nasledovalo hľadanie pokladu. Nakoniec deti našli dokonca dva poklady. Pri otvorení prvej truhlice im doslova zažiarili oči a všetky ruky sa zaborili do skutočných mincí, bankoviek, náhrdelníkov, či príveskov. Radosť bola veľká. Následne v druhej truhlici našli knihu Svätého písma. Eufória síce neprepukla, no po otázke, ktorý poklad je trvácnejší a vzácnejší všetci odpovedali jednoznačne, že Sväté písmo. Potom sa rozbehla debata na tému Božieho slova a následne si deti pozreli animovaný biblický príbeh o podobenstve, ktoré rozprával Pán Ježiš - Poklady v nebi. Potom nasledoval opäť krátky rozhovor a následne v osemsmerovke hľadali deti názvy kníh Svätého písma. Všetko už tradične vyvrcholilo svätou spoveďou, ktorú takmer všetci využili, aby do svojho srdca následne počas svätej omše mohli prijať Pána Ježiša vďaka ochote pána farára Petra Hudeca. Jedinou chybou bolo, že sa čítalo iba jedno čítanie, žalmy a prosby, lebo čítať chceli takmer všetci.

          FOTO

        • Beh mieru

        • 19.01.2024

          V dnešný deň sa v Kľakovskej doline konal 14. ročník BEHU MIERU. Bežalo sa tradičnou trasou obcami: Kľak, Ostrý Grúň, Hrabičov, Župkov, Horné Hámre - Brod. Účastníci a bežci si položením spomienkového venca uctili pamiatku obetí Krvavej nedele 21. januára 1945. Úctu vzdali svojou účasťou všetci starostovia obcí Kľakovskej doliny. Beh absolvovalo 130 bežcov zo ZŠ Žarnovica na Ulici Fraňa Kráľa, ZŠ Andreja Kmeťa v Žarnovici, ZŠ Hodruša Hámre, Gymnázia Františka Švantnera v Novej Bani a žiaci a učitelia zo ZŠ Miroslava Bielika v Župkove. Našu školu reprezentovali: Michal Mihálik (9. ročník), Valeria Kudriashova (8. ročník), Samuel Debnár, Matúš Cvanga, Lukas Pán, Matej Žarnovičan (6. ročník) a Lenka Žarnovičanová (4. ročník). Gratulujeme všetkým bežcom k zdolaniu trasy. 

          FOTO

        • Telesná v kolkárni

        • 16.01.2023

          V utorok mali naši starší chlapci z druhého stupňa inú telesnú výchovu. Tá totiž prebiehala na štadióne v Kolkárni SIMI. Vďaka ústretovému prístupu majiteľa pána Radoslava Fúsku si mohli naši chalani vyskúšať hru v kolky. Mali pritom výborného učiteľa, veď pán Fúska bol v minulosti majstrom Československa a dokonca má aj striebro z majstrovstiev sveta v tejto športovej disciplíne. Chlapci obdržali v krátkosti inštrukcie, potom absolvovali tréningové hody a na koniec aj súťaž medzi sebou, pričom víťaz získal od pána Fúsku sladkú odmenu. Aj touto cestou ďakujeme za možnosť vyskúšať niečo nové a zaujímavé. Chlapcov to poriadne bavilo.

      • "Škola s dobrým srdcom"
        • "Škola s dobrým srdcom"

        • Dobrý deň,

          v mene občianskeho združenia Koľko Lásky by sme sa Vám chceli touto cestou čo najsrdečnejšie poďakovať, že sa Základná škola Andreja Kmeťa, Žarnovica stala dôležitou súčasťou našej zbierky Koľko Lásky sa zmestí do krabice od topánok v roku 2023.
          Aj vďaka Vám bola naša zbierka tento rok úspešná a potešila desaťtisíce seniorov po celom Slovensku. Spoločne sme to dokázali!
          Ako malé poďakovanie Vám udeľujeme čestné ocenenie "Škola s dobrým srdcom". Certifikát nájdete v prílohe.
          Nech je pre Vás pripomenutím, že aj malá pomoc dokáže naozaj veľa, keď je dlhodobo udržateľná a jednotná.
          Budeme preto radi, ak sa aj v budúcom roku zapojíte do našich celoročných výziev ako oficiálny partner. Sledujte ich na našom webe www.kolkolasky.sk alebo na sociálnych sieťach Facebook a Instagram

          Prajeme Vám, Vašim žiakom a pedagógom požehnané vianočné sviatky v kruhu najbližších, hlavne veľa zdravia, štastia a lásky v Novom roku!

          Silvia Slobodová & Jana Galatová
          Koľko Lásky o.z.

        • Jasličková slávnosť

        • Jasličková slávnosť je neodmysliteľnou súčasťou Vianoc. V našom kostole sa konala na slávnosť Narodenia Pána. Deti z našej školy nám ňou chceli pripomenúť nekonečnú lásku Boha k nám, ktorý  ako malé dieťa pred dvoma tisíckami rokov vstúpil do ľudských dejín ako ten najvzácnejší a jedinečný dar pre každého z nás. 

          Prajeme Vám, nech Vám narodený Ježiš  naplní  srdcia svojím požehnaním, láskou a porozumením.

          FOTO

      • Oznam
        • Oznam

        • Vianočné prázdiny sú od 23. decemra 2023 do 7. januára 2024.

          Vyučovanie začína 8. januára 2024.

           

          Ďakujeme všetkým rodičom a priaznivcom školy za pomoc a podporu v tomto roku a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu a stretnutia v roku 2024.

        • Pasovanie prvákov pri stromčeku

        • 21.12.2023

          „Dnes je pre mňa veľký deň, na Šlabikár sľubujem:

          Že sa budem vzorne správať

          a na hodinách pozor dávať...

          Pravidlá slušného správania dodržím vždy rád,

          ak chcem byť s triedou kamarát...“

          Tak znel sľub, ktorí zložili žiaci prvého ročníka a boli slávnostne pasovaní za žiakov našej školy. Zároveň sme si pasovačku spríjemnili posedením pri stromčeku so šálkou vianočného punču.

          FOTO

        • Rorátne sv. omše

        • Advent nie je len čas vianočných príprav, nákupov, vypekania medovníkov, ale pre kresťanov by to mal byť predovšetkým  čas prípravy na narodenie Ježiša.  Ježiš prišiel na svet ako svetlo, a to sme si mohli hlbšie uvedomiť počas rorátnych svätých omší v našom kostole. Roráty sú totiž omše, ktoré sa slúžia pred svitaním a len za svetla sviečok. Aby sme aj my ešte intenzívnejšie prežili adventné čakanie na najkrajšie sviatky roka, mnohí z nás sme sa rozhodli svoje teplé postele opustiť aj skoro ráno. A tak sme sa stretávali  na sv. omši o pol siedmej ráno v našom kostole. A možno niektorí sme vstali  trošku skôr aj kvôli spoločným raňajkám spolu s našimi kňazmi a učiteľmi v pastoračnom centre. Bola to výborná príležitosť začať deň v spoločenstve ako rodina. 

          FOTO

           

        • Angličtina inak

        • 06.12.2023

          Dnešná hodina anglického jazyka priniesla okrem príchodu sv. Mikuláša aj Zuzku, ktorá žije niekoľko rokov v Anglicku. Nášmu tretiakovi je krstnou mamou a keďže prišla na Slovensko na krátky čas, zavítala i k nám do triedy. Porozprávala nám, koľko má rokov, kde žije, od kedy je v Anglicku, čo rada robí a, samozrejme, takmer všetko v angličtine. Veru, tretiaci sa chytali a veľmi pekne reagovali na jej otázky a cudzí jazyk im bol ako rodný. Hodina prebehla veľmi rýchlo. Určite sa ešte uvidíme a opäť si spríjemníme hodinu angličtiny. Ďakujeme, Zuzka!

        • Exkurzia vo hvezdárni

        • 04.12.2023

             Začiatkom decembra navštívili naši žiaci zo štvrtého a tretieho ročníka Krajskú hvezdáreň a planetárium Maximiliána Hella v Žiari nad Hronom.  Po príchode nás privítali a voviedli do Hviezdnej sály. Žiaci s údivom spoznávali našu slnečnú sústavu, jej planéty, mesiace, galaxie... Obdivovali súhvezdia zimnej hviezdnej oblohy, spoznali príbehy o tom, ako sa na oblohu dostali, prečo majú také názvy a ktoré sa ešte doposiaľ používajú.

               Po potulkách nášho vesmíru sa presunuli do Ufo sály, kde bližšie spoznali naše Slnko, mohli vidieť, ako na našej Zemi prebieha jeden rok so svojimi ročnými obdobiami, ako a prečo sa strieda deň s nocou a dozvedeli sa ešte mnoho zaujímavých informácií.

               V závere exkurzie pozorovali ďalekohľadom povrch Slnka, jeho škvrny a aktivitu slnečných erupcií. Pred odchodom si mohli zakúpiť aj suvenír vo vestibule. Deti majú mnoho zážitkov a vedomostí, s ktorými sa podelili i vo svojich rodinách.

          FOTO

        • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?

        • Opäť sme sa počas tohtoročného predvianočného obdobia zapojili do výzvy ,,Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?“ Chceli sme potešiť seniorov v našom regióne darčekom, ktorý zahreje pri srdci nás, no hlavne ich. Naplnili sme spoločne krabičky lásky niečím sladkým, niečím slaným, niečím teplým, niečím mäkkým, niečím voňavým, niečím na zábavu, jednoducho niečím zo srdiečka. Krabičky sme obalili pekným vianočným papierom a naplnili drobnosťami pre neznámych starých ľudí, čím ich chceme obdariť a potešiť v čase Vianoc. Ďakujeme všetkým, ktorí prispeli krabičkami plnými krásnych darčekov!                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Druháci a štvrtáci                                                                       

        • Mikulášsky punč

        • 06.12.2023

          Ani sme sa nenazdali a opäť po roku prišiel čas adventný – čas očakávania príchodu nášho Spasiteľa. Už sa tešíme na Vianoce, keď budeme všetci spolu, požehnáme si na čelo medovým krížikom, spolu sa pomodlíme a rozbalíme si darčeky.
          Aj naši žiaci si pre svojich rodičov a všetkých blízkych pripravili krásny darček – mikulášsky program - ako poďakovanie za ich starostlivosť. Prváci sa predstavili pásmom básničiek pri zdobení vianočného stromčeka, druháci zahrali príbeh o stratenom mesiaci december, tretiaci zatancovali veselý tanček s pomponmi, štvrtáci predviedli príbeh o zime a zatancovali nám tanček vločiek. Do programu sa zapojili aj žiaci 5. ročníka s mikulášskym tancom a aj šiestaci, ktorí nebojácne zahájili program vonku na školskom ihrisku svojím veselým tancom s fľašami od minerálky. Krásne nám snežilo, svietili vianočné svetielka, zahriali sme sa mikulášskym punčom, mohli sme si zakúpiť výrobky našich žiakov, stretli sme sa so svojimi známymi a priateľmi a toto všetko vytvorilo čarovnú atmosféru blížiacich sa Vianoc.
          Ďakujeme všetkým za peňažné príspevky, ktoré ste venovali našej škole tým, že ste si zakúpili výrobky na našom mikulášskom trhu. Drobné dekorácie, darčeky, koláčiky a punč si pre svojich rodičov s láskou pripravili naše deti spolu so svojimi pedagógmi.
          Zároveň ďakujem Všetkým našim pedagógom a zamestnancom, ktorí pripravovali tento program, výzdobu, predaj výrobkov, za ich ochotu obetovať svoj čas pre našu školu a naše deti.
          Ďakujem všetkým žiakom, ktorí účinkovali v programe, za tento pekný darček pre Vaše rodiny a známych. Veľmi si to vážime, že napriek chladnému počasiu ste sa nedali odradiť a darovali ste nám svoje vystúpenie.

          FOTO

        • Svet lásku má

        • 06.12.2023

          Prijali sme pozvanie Základnej umeleckej školy a navštívili sme výstavu Svet lásku má. Výstava prebieha v Dolnom kaštieli v Žarnovici. Okrem krásnych vystavovaných výtvarných prác mala pre nás pani učiteľka Katka pripravené tvorivé dielne, kde si každý prváčik vyrobil svoju vianočnú pohľadnicu. Ďakujeme za čarovné tvorivé dopoludnie.

      • Navštívil nás svätý Mikuláš
        • Navštívil nás svätý Mikuláš

        • 06.12.2023

          Dnešný deň sme, ako každú stredu, začali svätou omšou v kostole. Tu sme si už hneď ráno vypočuli krásne slová o štedrosti a o tom, aký je k nám štedrý náš Nebeský Otec, a aký štedrý bol aj kedysi svätý Mikuláš. V dávaní a delení sa je nám veľkým príkladom a dnes nám svoju štedrosť pripomenul aj svojou návštevou v našich triedach. V každej triede ho čakalo nejaké milé prekvapenie v podobe pesničky, básničky či modlitby. No a žiaci potom od neho dostali malý balíček, v ktorom sa skrývalo najmä ovocie, oriešky ale aj malá sladkosť. 

          Veríme, že jeho príklad štedrosti a nezištnej pomoci nás opäť bude inšpirovať a zostane v nás počas celého ďalšieho roka. 

          FOTO

    • Kontakty

      • Základná škola Andreja Kmeťa
      • +421 45 6812956
      • Andreja Sládkoviča 24 96681 Žarnovica Slovakia
      • 17060354
      • Mgr. Jana Tabernausová (RŠ)
      • Mgr. Jana Šlosiariková (ZRŠ)
      • Ing. Zuzana Beňovská (ekonom.zaakzc@gmail.com)
      • Dana Sitárová (sekretariát)
      • E0006582261
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje