• Svätá omša pri príležitosti Nedele Božieho Milosrdenstva
        • Svätá omša pri príležitosti Nedele Božieho Milosrdenstva

        • Pozývame Vás na spoločné slávenie sv. omše v pondelok 8.4.2024 o 10:30 hod. v priestoroch našej školy.

          O 10:30 sa budeme modliť Korunku Božieho Milosrdenstva a o 10:45 bude sv. omša.

          Tešíme sa na vytvorenie spoločenstva okolo Eucharistického Ježiša. 

          Radi Vás privítame medzi nami.

        • Vážení rodičia budúcich prváčikov.

        • Tešíme sa, že sa stretneme na zápise do 1. ročníka.

          Chceme Vás ubezpečiť, že 1. triedu určite otvoríme a v žiadnom prípade sa neplánujeme spájať so špeciálnou základnou školou. Toto by ani nebolo možné, lebo každá škola máme iného zriaďovateľa.

          Vedenie ZŠ A. Kmeťa v Žarnovici

        • Marcové úspechy

        • 29.03.2024

          Našim žiakom sa venujeme a podporujeme ich v rozvíjaní ich schopností. Aj preto sa pravidelne zúčastňujú rôznych súťaží - či už vedomostných, recitačných, umeleckých alebo športových. V mesiaci marec sme sa do niektorých tiež zapojili a zožali sme aj niekoľko pekných umiestnení.

          GEOGRAFICKÁ OLYMPIÁDA – v nej nás reprezentovali traja žiaci v dvoch kategóriách: Adam Tapfer a Júlia Majerčíková z 5. ročníka a Dominik Štrba zo 6. ročníka. V okresnom kole sa Julka umiestnila na výbornom 2. mieste.

          SUPER FLORBAL Pohár dievčat ZŠ – hoci sa v tejto športovej súťaži naše dievčatá popasovali iba s dvoma súpermi, skončili na peknom 2. mieste.

          VESMÍR OČAMI DETÍ – v tejto výtvarnej súťaži boli zapojení viacerí žiaci našej školy; z nich najúspešnejšia bola Radka Balážová z 1. ročníka, ktorá sa vo svojej kategórii prebojovala do celoslovenského kola.

          HVIEZDOSLAVOV KUBÍN – v okresnom kole tejto recitačnej súťaže sme mali až troch úspešných žiakov. V I. kategórii – próze sa na 3. mieste umiestnil žiak 4. ročníka Richard Rajnoha a 2. miesto vybojovala jeho spolužiačka Barborka Eliška Cabáneková. V tej istej kategórii v poézii získala naša piatačka Júlia Majerčíková 3. miesto.

          Všetkým našim žiakom blahoželáme a sme na nich veľmi hrdí. Ďakujeme im za reprezentáciu našej školy a prajeme im a aj ostatným, ktorých súťaže ešte len čakajú, veľa úspechov.

        • Florbalová liga

        • 27.03.2024

          V stredu pred 27. marca pokračovala Florbalová liga ďalším kolom, tentoraz pre mladších žiakov z ročníkov 5.-7. Naši chlapci podali výborný výkon, keď nepoznali prehru. Po víťazstve nad Hodrušou Hámre 5:2, Žarnovicou 4:1 a Župkovom 5:0, vyhrali celý turnaj a upevnili si tak v priebežnej tabuľke druhé miesto. Gratulujeme

        • Čitateľská výzva

        • 25.03.2024

          Čítanie kníh už zďaleka nie je medzi ľuďmi také populárne ako tomu bolo v minulosti. Napriek tomuto trendu by mala mať kniha stále svoje miesto v našom živote.

          Aby sme žiakov motivovali k čítaniu kníh, vyhlásili sme v škole Čitateľskú výzvu.

          Od októbra do konca marca mali žiaci prečítať 8 kníh podľa rôznych indícií- napr. prečítať knihu, ktorá má v názve zviera, obľúbenú knihu rodičov alebo kamaráta, na obálke je niečo červené, atď.

          Výsledky vyhodnocovali triedne učiteľky a vyučujúce slovenského  jazyka.

          Niektorí žiaci splnili výzvu aj niekoľkokrát. Najlepšími čitateľmi sa stali  Adam Tapfer-5.roč. a Želmíra Búciová-8.roč.

          Špeciálnu pochvalu si zaslúži prváčka Dorotka Tapferová, ktorá tiež splnila zadanie na 100%.

          Všetci žiaci, ktorí prečítali minimálne polovicu kníh, získali od Rodičovského spoločenstva knižné poukážky, za ktoré si môžu kúpiť knihy podľa vlastného výberu.

        • Ako si zamilovať čítanie

        • Jednou z obľúbených aktivít v štvrtáckej triede je čítanie príbehu na pokračovanie. Pomocou tejto aktivity sa snažíme o budovanie čitateľského vzoru. Pri počúvaní príbehu sa dieťa môže len tak bezstarostne ponoriť do cudzieho príbehu, do života hrdinu, jeho starostí a radostí a na nič iné nemyslieť. Teraz v marci sme si na čítanie pozývali rôznych hostí. Navštívili nás rodičia, starí rodičia, zamestnanci školy, starší spolužiaci,  pán kaplán i pán farár. Každý z nich priniesol svoju obľúbenú knihu z detstva a prečítal nám z nej jeden príbeh. Bolo obohacujúce len tak sedieť a počúvať. Na záver mesiace sme navštívili Mestskú knižnicu v Žarnovici, ktorú chceme aj v budúcnosti využívať na čitateľské dielne, počas ktorých si každé dieťa číta svoju knihu na pokračovanie. Veríme, že aj vďaka týmto aktivitám si deti čítanie zamilujú.

          FOTO

      • Z rozprávky do rozprávky
        • Z rozprávky do rozprávky

        • 21.03.2024

          Jednou z mnohých akcií v našej škole počas mesiaca knihy bol aj Rozprávkový deň na 1. stupni vo štvrtok 21.3.2024.
          Počas štyroch vyučovacích hodín sa deti ocitli vo svete štyroch rozprávok: O škaredom káčatku, O samoľúbej ovečke, O stratenom kuriatku a O veľkonočnom zajačikovi Ušiačikovi. Po vypočutí rozprávky v podaní pani učiteliek a pána kaplána a hľadania dobra v rozprávke nasledovali činnosti spojené s obsahom rozprávky. Deti si vytvorili jazierko plné labutí, piekli medovníčky, urobili si krásne žlté kuriatko a plôtik plný ozdôb. V závere dňa žiaci vyhodnotili svoju aktivitu a dali námety na spestrenie Rozprávkového dňa v budúcom školskom roku.

          FOTO

        • Zápis do 1. ročníka

        • Vážení rodičia, 

          ak sa vaše dieťa narodilo od 1. 9. 2017 do 31. 8. 2018, je Vašou povinnosťou zapísať ho na plnenie povinnej školskej dochádzky do 1. ročníkazákladnej školy do konca apríla 2024. 

          • Zapísať je potrebnéaj dieťa, ktoré pokračovalo v plnení predprimárneho vzdelávania v MŠ (ktorému bol odložený začiatok povinnej školskej dochádzky). 
          • Ak chcete zapísať dieťa, ktoré do 31. 8. 2024 nedovŕši šesť rokov, môžete o to požiadať. 
            K žiadosti je potrebné predložiť: 
            • súhlasné vyjadrenie príslušného zariadenia poradenstva a prevencie, 
            • súhlasné vyjadrenie všeobecného lekára pre deti a dorast, 
            • doklad o získaní predprimárneho vzdelania. 

          Na zápis do 1. ročníka musia znovu prísťaj tie deti, ktoré v tomto šk. roku pokračujú v plnení povinného predprimárneho  vzdelávania v MŠ. 

          • Na zápis je potrebné doniesť: 
            • rodný list dieťaťa, 
            • občianske preukazy zákonných zástupcov na overenie správnosti údajov, 
            • vytlačenú elektronickú prihláškuna vzdelávanie v ZŠ podpísanú obidvoma rodičmi (príp. Vám ju vytlačíme a obaja zákonní zástupcovia ju podpíšu v škole).  

          ELEKTRONICKÚ PRIHLÁŠKU  PROSÍME VYPLŇTE NA TOMTO LINKU: 

          Elektronická prihláška | Základná škola Andreja Kmeťa (edupage.org)

          Podpis oboch zákonných zástupcov dieťaťa na prihláške sa nevyžaduje len v prípade: 

          • ak jednému z rodičov bol obmedzený alebo pozastavený výkon rodičovských práv a povinností (doložiť doklad, napr. neoverenú kópiu rozhodnutia súdu…), 
          • ak jeden z rodičov nie je schopný zo zdravotných dôvodov podpísať sa (doložiť potvrdenie od všeobecného lekára), 
          • ak zadováženie súhlasu druhého rodiča je spojené s ťažko prekonateľnou prekážkou. 

          Na prihláške postačuje podpis len jedného zákonného zástupcu, ak sa zákonní zástupcovia dohodli, že prihlášku podpisuje iba jeden zákonný zástupca, a ak o tejto skutočnosti doručia riaditeľovi školy písomné vyhlásenie. 

          (Písomné vyhlásenie nájdete na tomto linku:

          https://zaakzc.edupage.org/a/zapis-do-1-rocnika?eqa=dGV4dD10ZXh0L3RleHQyJnN1YnBhZ2U9OA%3D%3D).

          Na zápis netreba dieťa špeciálne pripravovať!

          Deti čaká niekoľko hravých aktivít, prostredníctvom ktorých skúsené pani učiteľky zistia pripravenosť na školu.

          Na zápise bude prítomná aj školská špeciálna pedagogička.  

          Zákonný zástupca dieťaťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami spolu s prihláškou predkladá aj písomné vyjadrenie zariadenia poradenstva a prevencie, vydané na základe diagnostického vyšetrenia dieťaťa. 

          Ak dieťa po dovŕšení šiesteho roka veku nedosahuje školskú spôsobilosť, riaditeľ/ka materskej školy rozhodne o pokračovaní plnenia povinného predprimárneho vzdelávania v materskej škole na základe: 

          • písomného súhlasu príslušného zariadenia poradenstva a prevencie,
          • písomného súhlasu všeobecného lekára pre deti a dorast,
          • informovaného súhlasu zákonného zástupcu alebo zástupcu zariadenia. 

          Je však nutné prísť aj na zápis do základnej školy a následne písomne doručiť ZŠ informáciu (najneskôr do 31. mája 2024) o vydaní Rozhodnutia o pokračovaní dieťaťa v predprimárnom vzdelávaní. 

          Riaditeľ školy najneskôr do 15. júna 2024vydá rozhodnutie o prijatí žiaka na základné vzdelávanie, ktoré vám bude doručené do e-schránky.   

          V prípade, že sa nemôžete z vážnych dôvodov vo vyhradenom čase dostaviť na zápis, volajte na t. č. si náhradný termín. 

            

          Ďakujeme.

          Vážime si Váš záujem o našu školu. 

        • Krížová cesta

        • 27.03.2024

          V posledný deň pred veľkonočnými prázdninami sme sa spoločne modlili krížovú cestu. Touto pobožnosťou sme si aj počas pôstneho obdobia častejšie pripomínali nielen Ježišovo utrpenie a smrť, ale predovšetkým jeho veľkú lásku k nám.

          Ježišova krížová cesta nekončí porážkou, ale víťazným zmŕtvychvstaním. Je to najväčší sviatok nás kresťanov. Preto povzbudzujeme všetkých, aby neváhali stretnúť sa so vzkrieseným a živým Kristom na svätej omši v Eucharistii. Neexistuje väčší dar, ako keď sa nám z lásky darúva sám Boh. Nezabúdajme na to a buďme vďační... 

          FOTO

        • Duchovná obnova prvákov

        • 22.03.2024

          Dnešný deň bol pre prvákov iný ako tie bežné vyučovacie dni. Bol to deň, kedy sme   viac ako inokedy prenikali do tajomstva obety nášho Pána Ježiša. Cez rôzne aktivity sme si uvedomovali ten dar , ktorý nám Ježiš priniesol svojou smrťou na kríži. Podstúpil to z lásky k nám, aby nám otvoril nebo. Zistili sme, že dostať sa do neba, to nie je len tak. S batohom zlých skutkov sa to nedá. A tak sme svoje zlé skutky a hriechy zložili na Ježišov kríž a nebo sa otvorilo. Záver dnešného dňa patril stretnutiu s Ježišom na svätej omši a poďakovaniu za jeho obetu.

          FOTO

        • Do divadla na "POPOLVÁRA"

        • 21.03.2024

          Keď budeme robiť s láskou to, čo nás baví, tak budeme šťastní a tým pádom budú šťastní aj všetci okolo nás. To bolo myšlienkou dnešnej divadelnej hry POPOLVÁR, na ktorú sa naša Základná škola Andreja Kmeťa so žiakmi prvého stupňa vybrala. Návšteva divadla patrí medzi výnimočné udalosti a preto sme nesmierne radi, že sme mali takúto možnosť nazrieť do divadelného umenia a vychutnať si dramatickú tvorivosť skvelých hercov v Kine Vatra v Novej Bani. Divadelná hra bola veselá, zábavná, s využitím živej hudby, čo žiakov nesmerne bavilo.

        • Evanjelizácia - V mojom srdci býva Kráľ

        • 17.03.2024

          Naši žiaci si v rámci svätej omše opäť pripravili krátku rozprávku s názvom „V mojom srdci býva Kráľ “. Cez jej obrazy sme sa zamýšľali nad pravými hodnotami, ktoré nás môžu urobiť šťastnými. Nie sú to vzácne šperky, poklady, drahé šaty ani peniaze. Tak ako chudobný mládenec dal princeznej svoje srdce, tak aj Pán Ježiš nám ponúka svoju lásku. On chce byť tým pravým Kráľom v našom srdci. 

          FOTO

           

        • Pôstny koláč sv. Jozefa

        • 15.03.2024

          V nedeľu 17. 3. 2024 po svätej omši o 10:00 budeme predávať za dobrovoľný príspevok koláčiky.

          Týmto predajom sa zapojíme do akcie Pôstny koláč sv. Jozefa. Výťažok z predaja bude použitý

          v Južnom Sudáne na podporu Edukačného centra sv. Bakhity. Všetkým darcom srdečné Pán Boh zaplať!

      • Riaditeľské voľno
        • Riaditeľské voľno

        • Riaditeľka ZŠ A. Kmeťa v Žarnovici

          v súlade so zákonom 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov, podľa § 150 odsek 5 a v súlade s § 3 ods. 10 vyhlášky č. 231/2009 Z.z. o podrobnostiach o organizácii školského roka oznamuje,

          že dňa 20. marca 2024 (streda) udeľuje  žiakom 5. až 8.ročníka ZŠ A. Kmeťa v Žarnovici riaditeľské voľno z  dôvodu organizačného zabezpečenia Testovania 9.

          V tento deň sú  žiaci, 5. až 8. ročníka odhlásení z obeda v školskej jedálni.

          Vo vyučovaní budú pokračovať dňa 21. marca 2024 (štvrtok).

      • Labky potrebujú našu pomoc!!!
        • Labky potrebujú našu pomoc!!!

        • Tešíme sa, že na našej škole máme šikovné a iniciatívne deti, ktoré si všímajú potreby iných okolo seba. Naši múdri a šikovní štvrtáci vymysleli projekt na pomoc psíkom v útulku v Žiari nad hronom.

          Aj vy sa môžete pripojiť k nám a pomôcť nám naplniť brušká hladných chlpáčov z útulku Žiarsky chlpáč. 

          Pomôcť môžete kúpou konzervy, granúl, maškŕt, deky, hračky, misky, obojkov, postrojov, šampónov, kapsičiek, hrebeňov alebo piškót.

          Toto všetko môžete priniesť do 4. triedy do 3. apríla 2024.

          Štvrtáci to potom odovzdajú ošetrovateľom z útulku.

          Koordinátorkou projektu je Ella Rošková.

          Za všetkých psíčkov Vám zo srdca ďakujeme.

        • Sladké dopoludnie v škole

        • 07.03.2024

          Dnes bolo na hodine matematiky super! Bolo to také matematicko-sladké. Ani by ma vo sne nenapadlo, že až taká sladká hodina matematiky môže byť. Veľmi by som bol rád, keby v tomto školskom roku bolo takýchto sladkých a náučných hodín viac. Zo srdca ďakujem pani učiteľkám Cvangovej a Tapferovej, že to pre nás takto dobre vymysleli. Zároveň som rád, že mám takých super šikovných spolužiakov, s ktorými je radosť spolupracovať. Myslím, že teraz budú pre nás hodiny matematiky chutnejšie.   Majko

          Najviac sa mi páčili prípravy a ozdobovanie waflí a palaciniek. Z dnešnej prípravy som mal radosť. Chcelo by to ešte raz si zopakovať takúto hodinu.    Marcel

          Na hodine matematiky sme robili palacinky a wafle. Rozdelili sme sa na dva tímy. Ja som bola v tíme, v ktorom sme robili palacinky. Druhý tím robil wafle. Náš tím aj pripravoval stoly k spoločnému sedeniu. Keď sme mali všetko hotové, zasadli sme k stolom a s radosťou sme sa pustili do jedenia.    Ema

          Dnes sme mali v škole zábavné vyučovanie. Učili sme sa piecť palacinky a wafle. Bolo to veľmi zábavné a veľmi mi chutili. Teším sa na ďalšie varenie.    Viky

          ZÁŽITKY Z PRÍPRAVY WAFLÍ A PALACINIEK. Najprv sme sa rozdelili do skupín, kto chce čo robiť. Pri príprave cesta bola asi najväčšia zábava. Celá kuchyňa bola zašpinená od hladkej múky. Keď sme rozbíjali vajcia a delili žĺtka od bielok, Šimon zobral vajce a do misky mu padol žĺtok aj s bielkom spolu. Nejako sme to cesto, i wafle s palacinkami, dokončili a pustili sme sa do nich. Boli veľmi chutné a ja sama som nevedela, ako sa nám niečo také mohlo podariť upiecť. Som s nami spokojná! Podelili sme sa aj s pánom farárom a pánom kaplánom, aj s triednou pani učiteľkou.    Julka

          Všetko sa podarilo. Palacinky aj wafle boli dobré.   Grétka

          Dnes sa mi na hodine matematiky páčilo, že sme si vyskúšali meranie a počítanie pri varení. Páčilo sa mi, keď sme šľahali cesto. Varenie bolo zábavné a srandovné. Najlepší bol záver, keď sme si hotové palacinky a wafle mohli sami vyzdobiť a zjesť. Super bolo aj to, že sme ponúkli pána farára a pána kaplána.   Kika

          Mne sa páčilo, že som mohol byť v tíme „waflí“. Som rád, ako nám naše baby pripravili krásne stolovanie. Ďakujem naším pani učiteľkám, že nám vymysleli takéto zábavné učenie.    Šimon

          Dnešné pečenie sa mi veľmi páčilo. Najviac mi chutili wafle, ale aj palacinky boli dobré. Najviac sa mi páčilo zarábanie cesta.    Adam

          FOTO

      • Pozvánka
        • Pozvánka

        • Milí žiaci, vážení rodičia!

          Pozývame Vás na modlitbu Krížovej cesty, ktorá sa bude konať v piatok 8. marca 2024 pred večernou sv. omšou o 17.20 hod v kostole Sv. Petra a Pavla v Žarnovici.

          Všetci ste srdečne vítaní!

    • Kontakty

      • Základná škola Andreja Kmeťa
      • +421 45 6812956
      • Andreja Sládkoviča 24 96681 Žarnovica Slovakia
      • 17060354
      • Mgr. Jana Tabernausová (RŠ)
      • Mgr. Jana Šlosiariková (ZRŠ)
      • Ing. Zuzana Beňovská (ekonom.zaakzc@gmail.com)
      • Dana Sitárová (sekretariát)
      • E0006582261
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje